Compania petroliera Aramco, cea mai mare din Arabia Saudita, a suferit in luna august un atac informatic venit din Europa, care a provocat daune considerabile sistemelor de lucru interne, a relatat marti publicatia saudita Al Hayat, citata de agentia spaniola EFE si preluata de HotNews.es.

Al Hayat, citand "surse bine informate", sustine ca hackerii au atacat gigantul saudit din Romania, pentru a fura documente si date confidentiale, pe care le-au transmis mai departe "unui tert ce lucreaza pentru o tara europeana".

Dupa atac, sistemul informatic al Aramco a fost inactiv timp de o luna, in conditiile in care peste 30.000 de calculatoare si 2.000 de servere au fost afectate.

Nu se stie, pana in prezent, volumul exact de informatie sustrasa.

Ziarul saudit a precizat ca Aramco i-a identificat deja pe kackeri, insa nu a mentionat ce masuri va lua compania impotriva piratilor informatici.

Aramco, fondata in 1933 sub numele de Arabian American Oil Company si intrata in proprietatea totala a statului saudit din 1988, este considerata una dintre cele mai importante companii de extractie si rafinare a titeiului din lume.

Compania detine drepturile de explorare si exploatare al petrolului din Arabia Saudita, iar activitatile sale includ extractia, rafinarea si comercializarea acestuia.