​Guvern, 10 octombrie: Se hotaraste infiintarea unei noi companii de stat, o firma care se va afla in subordinea Ministerului Economiei. O decizie luata brusc care a surprins pe toata lumea si pe care nu o explica nimeni. Are vreo legatura aceasta companie cu situatia de la Oltchim? Cum poate fi aprobat un act normativ nascut peste noapte si fara niciun fel de consultare publica? Care sunt implicatiile unei astfel de decizii? Care va fi capitalul social, cum se va numi si ce se va ocupa exact firma aceasta de stat? Si multe alte intrebari la care membrii Guvernului ar fi avut datoria sa raspunda. Altfel, pare o actiune cel putin suspecta. In definitiv, de cate ori se intampla sa infiinteze Guvernul noi companii?

Prima persoana care ar fi trebuit sa-si asume responsabilitatea si sa ofere lamuriri era Daniel Chitoiu, reprezentantul viitorului actionar, adica Ministerul Economiei. Dar, Chitoiu este recunoscut pentru abilitatea sa de a se eschiva in fata reprezentantilor mass-media. Daca pentru ministrul economiei, lipsa de comunicare este un procedeu uzual, pentru premier este ceva neobisnuit. Nici macar Victor Ponta, cel care vorbeste deseori in numele tuturor ministrilor, nu a simtit nevoia sa iasa cu explicatii.

Oficial, se cunosc foarte putine lucruri. Proiectul de OUG privind infiintarea unei noi firme de stat a fost postat pe site-ul Ministerului Economiei, la sectiunea "Transparenta decizionala" cu foarte putin timp inainte, daca nu chiar in momentul in care Guvernul se reunea in sedinta. Si, ca o ironie, sub proiectul publicat pe site exista o precizare: Propunerile, sugestiile si opiniile privind proiectul de act normativ se primesc la adresa de e-mail: dezbateri_publice@minind.ro. Proiectul a fost pus rapid pe o lista suplimentara a ordinii de zi, fiind adoptat chiar la inceputul sedintei. Tot oficial, iese purtatorul de cuvant al Guvernului, citeste de pe o foaie anuntul ca se va infiinta firma, vorbeste ceva despre aderarea Federatiei Ruse la Organizatia Mondiala a Comertului, drept motiv, alte detalii ramanand in zona speculatiilor. Pe scurt, firma ar urma sa intermedieze comercializarea, pe piata interna si externa, a unor produse ale companiilor de stat cu probleme financiare, cu datorii mari. Obiectul principal de activitate: Activitati de intermediere in comertul cu ridicata. Intrebat de ce nu pot societatile respective sa vânda ele direct pe piata din Rusia, de exemplu, Zaharescu a oferit un raspuns uluitor: Pentru ca probabil o societate cu capital integral de stat poate negocia si intermedia altfel cu alte societati din Rusia. In traducere libera suna cam asa: alte companii cu vechime, care sunt de stat, dar nu integral de stat, nu pot negocia la fel de bine ca o societate nou-nouta cu capital integral de stat.

Procedurile pentru infiintarea firmei trebuie sa demareze in termen de 3 zile de la data intrarii în vigoare a ordonantei de urgenta. Adica, saptamana viitoare, Ministerul Economiei va trebui sa inceapa sa faca ce trebuie facut pentru inregistrarea firmei.

Neoficial, se vorbeste despre necesitatea infiintarii unei firme de stat, ca unica solutie pentru virarea unor bani la Oltchim. Acum, orice ban intra in conturile Oltchim este blocat de creditori. Salariatii Oltchim nu mai au rabdare si incep sa nu mai creada in promisiuni. O tensiune sociala total nepotrivita in prag de campanie electorala. Asa ar fi luat fiinta aceasta idee cu virarea banilor printr-o alta companie. Tot neoficial, intrebate daca aceasta este firma salvatoare, sursele din Guvern raspund evaziv: Posibil sa aiba legatura cu Oltchim! Si tot sursele din Guvern mai spun: Posibil ca in perioada imediat urmatoare sa fie decisa si insolventa Oltchim! Pentru ca nu mai exista cale de scapare pentru Oltchim, iar bancile fac presiuni.

Si inca o mostra de lipsa de transparenta decizionala... Guvernul a mai aprobat in aceeasi sedinta de Guvern un memorandum pentru vanzarea pe bursa printr-o oferta publica secundara a 15% din actiunile Transgaz. Singura informatie oficiala care a razbatut prin vocea aceluiasi purtator de cuvant este ca nivelul de subscriere la care se stabileste pretul ofertei pentru transa investitorilor institutionali este de 150%. Atat. Se va lista o companie de stat foarte importanta pe bursa, iar ministrul de resort tace. Cand se va lista, cum etc?

Situatie complicata si la Hidroelectrica. Curtea de Apel Bucuresti tocmai ce a judecat recursurile depuse de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie (niste baieti destepti) si sindicatul Hidrosind impotriva hotararii Tribunalului Bucuresti din 20 iunie pentru declansarea procedurii de insolventa. Cand a judecat a respins toate probele depuse de administratorul judiciar (deja celebrul Remus Borza), insa le-a admis pe cele ale baietilor destepti. Un semnal nu tocmai bun. Astazi posibil sa fie data decizia. Daca e favorabila baietilor destepti, insolventa se anuleaza, iar ei isi reintra in drepturi.

Companiile de stat trec prin momente cruciale. Transparenta zero la Ministerul Economiei.