Cea mai mare companie in termeni de capitalizare bursiera din Grecia, Coca Cola Hellenic, a anuntat ca isi muta sediul in Elvetia si se va lista pe bursa din Londra, scrie site-ul bulgar de stiri Novinite.com.

Compania, care reprezinta circa o cincime din piata bursiera a Greciei si are o capitalizare de aproximativ 5,7 miliarde de euro, paraseste tara dupa ce agentiile de rating i-au retrogradat ratingul, pe baza degradarii ratingului de tara.

"Listarea pe cea mai mare si mai lichida piata bursiera din Europa reflecta mai bine caracterul international al afacerilor Coca Cola Hellenic", precizeaza compania, care adauga ca aceasta decizie va imbunatati accesul la finantare.

Compania, in care The Coca Cola Co din Statele Unite detine o cota de 23% din capitalul social, deserveste 28 de tari, din Rusia pana in Nigeria.

Societatea a precizat ca 95% din afacerile sale se deruleaza in afara Greciei: Rusia (16%), Italia (15%), Nigeria (9%). In plus, aproape toti actionarii sunt din afara Greciei.

Analistii spun ca este o veste foarte proasta pentru economia si bursa Greciei, care se lupta cu recesiunea de cinci ani si o rata a somajului de 25%.