Procedura insolventei Hidroelectrica ramane deschisa, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins joi definitiv cererile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind de anulare a proceduri, relateaza Mediafax.

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a respins, joi, cererile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind mentinand astfel hotararea din 20 iunie a Tribunalului Bucuresti privind deschiderea procedurii insolventei Hidroelectrica. Instanta arata in decizie ca, in rejudecarea cauzei in faza recursului, respinge cererile de interventie voluntara formulate de Alpiq RomEnergie si Alpiq RomIndustries.

"Curtea admite recursul, caseaza in parte hotararea atacata in ceea ce priveste cererile de interventie voluntara. Rejudecand, respinge cererile de interventie voluntara. Mentine dispozitiile privind insolventa", se arata in minuta instantei citita joi in sedinta publica la CAB si citata de Agerpres.

Decizia este irevocabila, astfel ca raman in vigoare dispozitiile din cadrul procesului de renegociere a contractelor directe a energiei si deciziile de reziliere a acordurilor cu companiile Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania si Euro P.E.C, luate dupa intrarea companiei in insolventa.

UPDATE Avocatul Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat pentru Realitatea TV, ca "decizia de astazi a instantei este una istorica din punct de vedere economic" si ca dupa anuntarea verdictului CAB "se pot pune bazele unei reorganizari a companiei". Borza a aratat ca isi doreste ca "insolventa la Hidroelectrica sa dureze cat mai putin" precizand insa ca nu poate oferi un termen pana nu se rezolva unele contestatii. Administratorul judiciar al Hidroelectrica a dat asigurari ca "putem sa redistribuim angajatii astfel incat sa nu recurgem la concedieri" precizand, totodata, ca nu vor exista probleme de distribuire a energiei electrice.

CAB a judecat pe 4 octombrie recursul SC Alpiq Romenergie SRL, SC Alpiq Romindustries SRL si al sindicatului 'Hidrosind' la decizia Tribunalului Bucuresti care a hotarat reorganizarea Hidroelectrica si demararea procedurii insolventei, relateaza Agerpres.

Potrivit Mediafax, Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie, fiind invocate, drept cauze, vanzarile de energie la preturi mult diminuate fata de referinta pietei, managementul deficitar si seceta prelungita.

Producatorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro in perioada 2006-2012 din vanzarea energiei prin contracte directe la preturi mici.

Administratorul judiciar Remus Borza spunea in septembrie ca insolventa Hidroelectrica va fi un succes si va putea fi replicata si la alte societati. Euro Insol preciza ca daca procedura de deschidere a insolventei va fi anulata, cu consecinta reactivarii contractelor bilaterale, Hidroelectrica ar putea intra in faliment.

Seful firmei Euro Insol mai spunea cu acea ocazie ca Hidroelectrica ar putea iesi din insolventa pana la 31 decembrie. Borza a reiterat joi, la Realitatea TV, posibilitatea iesirii din insolventa pana la finalul anului, precizand insa ca este "o misiune dificila".