Comisia Europeana a propus vineri sa se aloce Romaniei 2,9 milioane euro din Fondul european de ajustare la globalizare (FEG), pentru a ajuta 1.416 lucratori concediati in Romania de catre SC Nokia Romania SRL si de catre unul dintre furnizorii acesteia sa isi gaseasca alte locuri de munca. Propunerea este transmisa, in prezent, spre aprobare Parlamentului European si Consiliului de Ministri al UE, potrivit site-ului reprezentantei CE in Romania.

"Modelele de productie la nivel mondial pentru telefoanele mobile sunt intr-o permanenta evolutie, producatorii europeni delocalizandu-si unitatile de productie pentru a fi mai aproape de pietele cu cea mai accentuata crestere, si anume in Asia. Aceasta propunere de alocare a unei sume de aproape 3 milioane EUR din Fondul european de ajustare la globalizare este destinata sprijinirii fostilor lucratori de la Nokia pentru ca acestia sa isi adapteze aptitudinile, sa gaseasca noi locuri de munca si sa isi construiasca un viitor mai bun," a declarat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor

Cererea introdusa de Romania se refera la 1.904 concedieri efectuate de Nokia si de un furnizor al acesteia.

Un numar de 1.416 persoane din totalul de lucratori concediati ar urma sa participe la masurile cofinantate de FEG. Pachetul va ajuta lucratorii prin punerea la dispozitia acestora a serviciilor centrului de tranzitie "De la un loc de munca la un loc de munca inteligent", prin informatii, consiliere si orientare profesionala, prin formare profesionala si formare in vederea certificarii, prin promovarea spiritului antreprenorial si asistenta financiara pentru infiintarea unei intreprinderi, prin indrumare si sprijin dupa angajare, precum si prin intermediul mai multor tipuri de alocatii, cum sunt alocatiile pentru cautarea unui loc de munca, alocatiile de transport si alocatiile de stagiu.

Costul total estimat al pachetului este de aproximativ 4,5 milioane euro, dintre care 2,9 milioane euro ar urma sa fie puse la dispozitie prin intermediul FEG.

De asemenea, Comisia a adoptat astazi o propunere de alocare a unei sume din FEG pentru a sprijini lucratorii concediati de Nokia in Finlanda. In ambele cazuri, concedierile sunt o consecinta a transferului productiei din Europa in Asia.

Motivul principal al concedierilor este transferul liniilor de asamblare a telefoanelor mobile catre tari din Asia (China, Coreea de Sud, India si Vietnam - tara in care este in curs de constructie o noua unitate de productie Nokia). Fabricarea componentelor si productia subcontractata fusesera deja transferate in afara Europei, se precizeaza in articol.

Situatia din Cluj s-a deteriorat in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca si productia. Aproximativ 40% din locurile de munca disponibile in aceasta regiune in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor au disparut in urma inchiderii unitatii de productie Nokia din Cluj.