Consiliul de Afaceri Americano-Roman (AMRO), din care fac parte companii precum Cargill, Chevron, ExxonMobil sau Timken, se va lansa oficial la Bucuresti, in cadrul unui forum care va avea loc in perioada 8-9 noiembrie si care isi propune sa contribuie la dezvoltarea relatiilor economice si comerciale dintre cele doua tari.

"Romania si-a revenit bine din recesiunea din 2008 si se afla intr-o pozitie privilegiata pentru a conduce Europa de Sud Est spre crestere economica", spune Eric Stewart, presedintele AMRO, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Bazele Consiliul au fost puse la summitul NATO de la Chicago si a fost fondat de 12 companii americane: Amgen, Archer Daniels Midland (ADM), Cargill, Chevron, Eli Lilly, ExxonMobil, Mega Company, MetLife, PhRMA, Raytheon, Smithfield Foods si Timken.

Conferinta de la Bucuresti va analiza oportunitatile de crestere si potentialul de a face afaceri in Romania.

Discutiile vor include restrictiile de pe cele doua piete si reglementarile si politicile Comisiei Europene. "Scopul intalnirilor este de a cultiva aliantele strategice cu interlocutori cheie din guvernul Romaniei, Ambasada SUA si asociatiile de afaceri din sectorul privat", se arata in comunicat.

Delegatia de afaceri va fi "primita si gazduita de presedintele roman Traian Băsescu si de premierul Victor-Viorel Ponta", potrivit sursei citate.

Consiliul de Afaceri Americano-Roman, ale carui baze s-au pus la recentul Summit NATO de la Chicago, va gestiona relatiile comerciale dintre cele doua tari. Consiliul se prezinta drept o organizatie non-profit ce are ca scop promovarea relatiilor comerciale dintre Bucuresti si Washington. Traian Basescu a discutat, la Chicago, cu presedintele Consiliului de Afaceri Americano-Roman, Eric Stewart, si cu Ian MacDonald, vice-presedintele Chevron pentru Europa.

Consiliul isi propune sa consolideze comertul si investitiile dintre cele doua tari si sa promoveze relatiile bilaterale, inclusiv sa educe publicul in legatura cu importanta acestora. Practic, Consiliul va sustine oportunitatile de investitii si va avea rolul de a rezolva pe cale amiabila eventualele dispute care ar impiedica o crestere a relatiilor comerciale in viitor.