Ministerul Economiei a demarat in urma cu trei saptamani procedurile pentru infiintarea unei societati comerciale care sa intermedieze comercializarea unor produse ale companiilor de stat cu probleme financiare. Compania se va numi Societatea Romana de Comert si Industrie, iar capitalul social va fi de 90.000 lei, cat este plafonul minim pentru societatile pe actiuni. Procedurile ar putea fi finalizate in cursul acestei saptamani, dosarul aflandu-se la Registrul Comertului. Zilele acestea vor fi stabiliti si membrii Consiliului de Administratie.

Firma ar urma sa intermedieze comercializarea, pe piata interna si externa, a unor produse ale companiilor de stat cu probleme financiare, cu datorii mari. Obiectul principal de activitate: Activitati de intermediere in comertul cu ridicata. Teoretic, noua firma de stat ar urma sa intermedieze comertul pentru orice companie producatoare, identificand oportunitati comerciale si atragand resurse financiare de la banci.

La mijlocul lunii octombrie, Guvernul a aprobat un proiect de act normativ privind infiintarea unei societati comerciale care sa intermedieze comercializarea unor produse ale companiilor de stat cu probleme financiare. Potrivit unor surse guvernamentale, in realitate se doreste infiintarea unei astfel de firme de stat pentru a sprijini activitatea Oltchim. Practic, prin aceasta societate urmeaza sa fie virati bani catre Oltchim, astfel incat sa nu mai fie blocati de catre creditori.

Oficial, este avansat ca motiv pentru infiintarea firmei faptul ca Federatia Rusa a aderat la Organizatia Mondiala a Comertului. OUG a fost aprobata "In contextul actual, creat prin aderarea recenta a Federatiei Ruse la Organizatia Mondiala a Comertului, ce permite deschiderea de noi oportunitati de afaceri pentru comerciantii romani", se arata in actul normativ.

Firma ar urma sa intermedieze comercializarea, pe piata interna si externa, a unor produse ale companiilor de stat cu probleme financiare, cu datorii mari. Obiectul principal de activitate: Activitati de intermediere in comertul cu ridicata. Intrebati de ce nu pot societatile respective sa vanda ele direct pe piata din Rusia, de exemplu, oficialii Guvernului au raspuns: Pentru ca probabil o societate cu capital integral de stat poate negocia si intermedia altfel cu alte societati din Rusia.

Noua firma va identifica "mecanisme de eficientizare a activitatilor economice, de functionare a acestora in conditii de profitabilitate, de mentinere a locurilor de munca si de creare a unei atractivitati sporite, societate care sa poata propune metode de marire a competitivitatii produselor in vederea comercializarii acestora atat pe piata interna, cat si pe cele straine, inclusiv pe noile piete create".

Caracterul de urgenta este dat de necesitatea adoptarii de masuri pentru eficientizarea activitatii economice a operatorilor economici. "Neluarea acestor masuri conduce la intarzierea in eficientizarea activitatii intreprinderilor cu capital majoritar sau integral de stat, la marirea valorii arieratelor acestora, cu impact negativ asupra bugetului de stat", se arata in nota de fundamentare a actului normativ.

Drepturile statului in societatea infiintata vor fi exercitate de catre Ministerul Economiei, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie.