Alte doua sectii ale combinatului Oltchim Ramnicu Valcea vor fi repornite vineri, astfel ca aproximativ 1.200 de salariati au de lucru prin repornirea productiei in proportie de 30 la suta, relateaza Mediafax.

Potrivit liderului sindical interimar Corneliu Cernev, la sectiile polieteri si sinteze organice se fac ultimele probe, iar productia va fi reluata in cel mai scurt timp, dupa ce, la inceputul lunii octombrie, a fost repornita sectia electroliza cu membrana si s-a inceput productia la sectia de propenoxid

"Acum suntem in probe pentru a porni sectiile de polieteri si sinteze organice, astfel, incepand de azi (n.r. - vineri), aproximativ 1.200 de oameni sunt efectiv la lucru la combinat, ei sunt direct implicati la sectiile respective si personal CTC, auxiliar-transport de la aprovizionare care reiau si ei treptat activitatea prin repornirea productiei", a declarat liderul sindical Corneliu Cernev.

Potrivit sursei citate, prin repornirea celor patru sectii capacitatea de productie in combinat este de 30 la suta.

"Practic, prin repornirea celor patru sectii, suntem la 30 la suta din capacitatea de productie in stare de functionare. Asteptam acum ca guvernantii sa-si mentina restul de promisiuni, oamenii sunt cat de cat multumiti dupa ce au luat salariile pe luna septembrie, cei sase grevisti ai foamei au renuntat la aceasta forma de protest si toata lumea asteapta la sfarsitul acestei luni banii pe octombrie si banii pentru capitalul intreg de la lucru", a mai declarat Corneliu Cernev.

Joi, angajatii de la combinatul Oltchim Ramnicu Valcea au primit salariile restante pentru luna septembrie, iar cei sase grevisti ai foamei au renuntat la aceasta forma extrema de protest.

Angajatii Oltchim au decis, miercuri, sa suspende protestele dupa ce au fost anuntati ca restantele salariale pentru luna septembrie le vor fi achitate joi.

Aproximativ 300 de salariati ai combinatului Oltchim Ramnicu Valcea au protestat, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, in fata pavilionului administrativ, cerand ca premierul Victor Ponta sa vina sa le explice de ce Guvernul nu si-a onorat promisiunile.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, anunta miercuri, la inceputul sedintei de guvern, ca restanta salariala aferenta lunii septembrie pentru angajatii Oltchim va fi achitata incepand de joi, iar restantele pe octombrie vor fi platite la finele lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie.

Angajatii Oltchim au protestat timp de mai multe zile si la sfarsitul lunii august, dupa oprirea productiei combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro. Oamenii cereau sa le fie achitate salariile restante, dar si fonduri pentru reluarea productiei. La un moment dat, pe parcursul protestelor, mai multi salariati au intrat in greva foamei. Muncitorii au renuntat la proteste dupa ce au primit asigurari ca vor primi salariile restante pe lunile iulie si august, precum si bonurile de masa aferente, dar si dupa ce au fost anuntati ca va fi repornita productia.

Productia la combinatul Oltchim a fost reluata, la inceputul lunii octombrie, la instalatia de electroliza cu membrana, reprezentantii companiei spunand atunci ca urmeaza sa fie repusa in functiune si electroliza cu catoni de mercur.

In 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, afirma ca deocamdata functioneaza 25-30 la suta din combinatul Oltchim, adica lucreaza aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmand ca in saptamanile viitoare sa se ajunga la o capacitate de 60 la suta.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, care a castigat licitatia pentru pachetul de actiuni detinut de stat, nu a platit suma de 45 milioane euro pentru titluri.