Salariatii de la Arpechim au protestat, vineri dimineata, fata de sosirea unui executor judecatoresc venit pentru executarea silita a unor utilaje ale combinatului, anunta Romania Tv. Executorul, care este o femeie, a fost bruscat de cativa angajati. Aproape o mie de bunuri mobile de la Divizia Petrochimica Bradu de pe platforma Arpechim ar urma sa fie scoase vineri la licitatie, in contul unei datorii de peste 7 milioane de euro pe care societatea Oltchim o are catre o firma inregistrata in Liechtenstein.

Ora 12:32: Licitatia pentru vanzarea unor active ale Diviziei Petrochimice Bradu de la Pitesti, in contul unei datorii a Oltchim catre un furnizor extern, care urma sa se desfasoare vineri, a fost amanata pentru o data ulterioara, potrivit Agerpres.

Anuntul a fost facut de liderul sindical Marian Dumitru, care le-a citit protestarilor adunati pe platoul din fata societatii procesul verbal intocmit de executorul judecatoresc. In procesul verbal se mentioneaza ca au fost indeplinite procedurile pentru organizarea licitatiei, insa in lipsa unor cumparatori si unui reprezentant legal desemnat de societatea debitoare, licitatia nu s-a mai putut tine. Liderul sindical a precizat ca in procesul verbal nu a fost inscris faptul ca licitatia ar fi fost impiedicata de protestele salariatilor.

Pentru a bloca executarea silita, in jur de 300 de angajati au protestat vineri dimineata la poarta combinatului, incercand sa impiedice intrarea executorului judecatoresc in curtea Arpechim. La fata locului a venit si o masina a jandarmilor.

"In ziua de 23.11.2012, ora 10:00, va avea loc in comuna Bradu, sat Bradu, str. Petrochimistilor, nr. 3, judetul Arges - Divizia Petrochimica a SC Oltchim Ramnicu SA Valcea, vanzarea la licitatie publica a bunurilor mobile mentionate in anexe", se arata in publicatia de vanzare mobiliara a Biroului Executorului Judecatoresc Emilia Mateescu.

In cele trei anexe ale documentului sunt enumerate 984 de bunuri mobile de la Divizia Petrochimica Bradu. Este vorba, printre altele, despre instalatii, rezervoare, utilaje si puncte de transformare.

"Bunurile mobile urmarite sunt grevate de urmatoarele sarcini si drepturi reale: ipoteca mobiliara constituita in favoarea creditoarei Polchem Societe Anonyme cu sediul in (...) Vaduz, Liechtenstein" se mai precizeaza in publicatia de vanzare mobiliara.

Conform aceluiasi document, este vorba despre doua contracte de ipoteca mobiliara incheiate pe 21 iunie 2012 si, respectiv, 26 iulie 2012 intre Oltchim si societatea din Liechtenstein. In temeiul acestora, 'debitorul este obligat fata de creditor la plata sumei de 7.046.420,44 de euro, reprezentand contravaloarea pretului livrarilor de propilena si orto-xylen'.

Divizia Petrochimica Bradu apartine societatii Oltchim de peste trei ani, fiind preluata de la OMV Petrom. OMV Petrom a renuntat in anul 2009 la activitatea de petrochimie de pe platforma de la Arpechim, al carei unic beneficiar era combinatul Oltchim de la Ramnicu Valcea. Prin aceasta tranzactie, OMV Petrom a transferat activele fixe aferente activitatii de petrochimie, care includ instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de joasa densitate si polietilena de inalta densitate si o serie de rezervoare, precum si terenul aferent cu o suprafata de circa 150 de hectare.