Grupul francez Airbus a primit o comanda de 60 de aeronave pentru pasageri A320 din partea companiei de stat China Eastern Airlines Corp., comanda cu un pret de catalog de 5,4 miliarde de dolari, castigata la mai putin de doua saptamani dupa aplanarea unei dispute intre UE si Beijing cu privire la regulile cu privire la emisiile de dioxid de carbon ale aeronavelor de linie, relateaza Bloomberg.

Potrivit unui comunicat al China Eastern, citat de Mediafax, compania chineza a obtinut o reducere "substantiala" de pret, iar Airbus va prelua 18 aeronave mai mici pentru zboruri regionale, in valoare de 241 milioane dolari.

Planurile UE de a impune taxe pe emisiile de carbon pe zborurile care intra si ies din spatiul comunitar au fost suspendate pe 12 noiembrie, dupa ce mai multe tari, printre care China, India si Rusia, au amenintat ca vor reactiona prin masuri dure la o astfel de directiva.

EADS, compania mama a Airbus, avertizase ca planurile UE ar putea determina China sa refuze contracte cu companiile europene.

"Cred ca a fost transmis un mesaj acolo. China nu a facut prea multe comenzi de A320 in ultima perioada, si se pare ca Airbus a incetinit productia pana la rezolvarea disputei. Se numeste atentia fata de necesitatile clientului", comenteaza Sandy Morris, analist la Jefferies International, Londra.

Aeronavele A320, ce urmeaza sa fie livrate in perioada 2014-2017, vor fi utilizate in principal pentru zboruri interne, informeaza China Eastern. Compania chineza a inlocuit anul trecut la o comanda pentru 24 de avioane Boeing 787 cu 45 de aeronave mai mici 737, din cauza scaderii cererii.