Omul de televiziune Niels Schnecker, realizator de programe la postul Antena 3, a fost propus sa conduca Consiliul de Administratie al companiei CFR SA din postura de presedinte, informatia fiind confirmata pentru Mediafax de catre ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi. Schnecker a declarat la Antena 3 ca refuza oferta. Intr-un comunicat remis redactiei miercuri dupa-amiaza, CFR SA anunta ca "Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a ales, conform Ordonantei de Urgenta 109/2011, noul Consiliu de Administratie (CA) al companiei, structura care va fi condusa de domnul Niels Schnecker, in calitate de presedinte".

Niels Schnecker si papusa PDL-istaFoto: Hotnews

Printre noii administratori, cu un mandat de patru ani, se mai numara Isar Lucian (fost ministru al Mediului de Afaceri), Enache Jiru (secretar de stat la Finante), Cristian Ghibu (directorul general al CFR SA) si Danut Sandu.

Intrebat daca numirea lui Schnecker face parte din procesul de selectie a managerilor privati la companii de stat, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a raspuns afirmativ.

Niels Schnecker este managing senior partner la firma de consultanta Schnecker van Wyk&Pearson. El a sustinut intr-un interviu pentru EvZ ca a pilotat avioane de vinatoare si ar avea patru cetatenii.

El are pregatire in management financiar.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a anuntat la finele lunii noiembrie ca a acordat un imprumut de 175 milioane euro companiei CFR SA, finantare care va ajuta administratorului infrastructurii feroviare sa-si restructureze bilantul, permitand plata datoriilor curente.

CFR SA este controlata integral de stat, prin Ministerul Transporturilor.

Compania care s-a ocupat de recrutarea membrilor Consiliului de Administratie al CFR SA este firma de head-hunting controlata de George Butunoiu.

Ministerul Transporturilor a mandatat in iulie asocierea PwC-D&B David si Baias-George Butunoiu sa recruteze managementul superior, respectiv directorii generali si membrii CA, pentru companiile aflate sub autoritatea institutiei cu o cifra de afaceri mai mare de 7,3 milioane euro.

UPDATE: Niels Schnecker a declarat, intr-o interventie la Antena 3, ca se simte onorat de propunerea de a prelua conducerea Consiliului de Administratie al CFR SA, dar ca va refuza oferta, intrucat nu vrea sa renunte la cariera de om de televiziune.

"Este vorba de o propunere ca membru si respectiv presedinte al Consiliului de Administratie al CFR SA. Este o functie neexecutiva, este acea functie de care s-a vorbit pentru companiile din Transporturi - Tarom, CFR Marfa, CFR Infrastructura. Asta este compania de Infrastructura.

Este o mare onoare pentru mine, o incununare a reputatiei pe care mi-am creat-o in Romania ca si consultant, ca specialist in domeniul de management strategic. Mi-ar face o mare, mare placere sa intru in acest Consiliu de Administratie (...) Ar fi o provocare pe care orice consultant in domeniul economic si-ar dori-o in orice zi...

Dar acum doi ani mi s-a facut o alta propunere de nerefuzat, aceea de a incepe o noua cariera, cea de moderator de televiziune. Nu vreau sa renunt la aceasta cariera noua gasita, ca atare, cu multa, multa durere in suflet, dar si cu promisiunea de a ramane aproape ideii de transformare a CFR-ului - cu alte cuvinte, cu orice pot sa ajut sunt disponibil - va trebui sa refuz aceasta oferta", a declarat Niels Schnecker la Antena 3.

"Motivul de tristete e ca, intr-o tara normala, cele doua lucruri nu ar trebui sa fie exclusive. Eu in continuare sunt consultant in mediul privat, in continuare fac munca aceasta, si atunci ar fi normal, daca intr-adevar sunt atat de recunoscut si daca am intr-adevar o reputatie buna si pot face lucrul acesta, de ce n-as face-o si pentru o companie de stat. Din pacate avem inca o problema de mentalitate in Romania in ceea ce priveste intelegerea acestei activitati si exista permanenta suspiciune ca munca de consultanta de fapt nu exista si este doar o sinecura, pe de o parte, sau, pe de alta parte, o modalitate de a avea degetele in interiorul unei placinte pentru a castiga din acea placinta. Este din punctul meu de vedere o imbecilitate. Din pacate, realitatea este ca traiesc in Romania, as vrea sa nu fie asa, as vrea sa pot sa le fac pe amandoua, cum daca as fi in alta tara as face-o", a mai spus Schnecker.