Liberalul Varujan Vosganian (54 ani), a fost propus pentru functia de ministru al industriei si competitivitatii. Ca fost ministru al economiei si finantelor, in perioada guvernarii Tariceanu, a atras o serie de critici din cauza deficitului bugetar foarte mare ( 5,7%) din 2008. In plus, a atras atentia prin faptul ca in 2007-2008, sumele provenite din privatizari (11 miliarde de lei), bani care trebuiau sa ajunga in investitii, au fost cheltuite pentru acoperirea deficitelor din Trezorerie. Numele lui Vosganian a aparut foarte des in presa din cauza unei controverse legate de nominalizarea acestuia, in 2006, pentru functia de comisar european. Imediat dupa aceasta nominalizare, in presa au aparut informatii despre o presupusa colaborare a acestuia cu Securitatea, dar si despre o posibila sustinere financiara din partea lui Sorin Ovidiu Vantu in anii 1990 pentru un partid de centru-dreapta. Dupa o intensa dezbatere publica, Vosganian a renuntat la nominalizare.

Varujan Vosganian in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Cum au fost folositi banii din Fondul National de Dezvoltare in perioada in care Vosganian a fost ministru al finantelor

Fondul National de Dezvoltare (FND) a fost creat in 2006 fiind alimentat cu 11 miliarde de lei din privatizarea BCR, Electrica Muntenia Sud si alte privatizari. Legea de functionare a FND prevede ca banii pot fi trasi doar pentru lucrari de investitii. Destinatia reala celor 11 miliarde de lei a fost insa un mister. Declaratiile oficialilor au sugerat ca banii, destinati exclusiv investitiilor - potrivit legii, ar fi acoperit deficitul bugetar in perioada 2007-2008. Chiar si un raport al Curtii de Conturi arata ca "infiintarea Fondului National de Dezvoltare a fost urmata de un mod de aplicare restrans, temporizat si ezitant, care a vizat mai degraba prezervarea disponibilitatilor din privatizare, gestionate de Ministerul Finantelor Publice, decat introducerea lor in circuitul investitional". In 2008, a fost utilizata suma de 8,5 miliarde de lei, iar in 2007, suma de 2,6 miliarde de lei. Intrebat in urma cu doi ani ce s-a intamplat cu banii din FND, Vosganian a spus ca sumele au fost utilizate temporar, iar fondul poate fi refacut prin emiterea unor titluri de stat.

Cum a renuntat Vosganian la nominalizarea pentru functia de comisar european

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu l-a propus in octombrie 2006 pe Vosganian - pe atunci senator PNL - pentru un post de comisar european. Imediat dupa aceasta nominalizare, in presa au aparut informatii despre o presupusa colaborare a acestuia cu Securitatea. Dupa o intensa dezbatere publica si aminarea unei decizii din partea Comisiei Europene, Vosganian a renuntat la nominalizare. In locul sau a fost nominalizat Leonard Orban, care a primit portofoliul Multilingvism. Nominalizarea lui Varujan Vosganian pentru postul de comisar european a produs nemultumire si la Bruxelles. Parlamentarii europeni nu au vazut cu ochi buni faptul ca in conducerea UE va intra o persoana despre care nu au auzit altceva decat ca a fost platit de Sorin Ovidiu Vintu. Grupul Socialistilor Europeni si-a manifestat public pozitia critica fata de Vosganian, iar Grupul Popularilor a fost foarte iritat de aceasta nominalizare.

„Candidatul blugar este bine-cunoscut pentru atitudinile sale europene si implicarea politica, in timp ce candidatul roman este necunoscut. Ceea ce se stie despre el este ca apartine dreptei politice si ca se afla pe statul de plata al unor mari afaceristi”, se arata intr-o declaratie comuna din acea perioada a doi lideri ai grupului socialist, Hannes Swoboda si Jan Marinus Wiersma.

Numele lui Vosganian a aparut si intr-o telegrama Wikileaks in care se arata ca Varujan Vosganian a primit sustinere financiara de la Vantu in anii 1990 pentru un partid de centru-dreapta.

Varujan Vosganian i-a dat in judecata, pentru calomnie, pe Marius Tuca, Liviu Turcu si editura Intact, dupa ce Jurnalul National a publicat un articol, in urma cu sase ani, in care se afirma ca acesta ar fi colaborat cu securitatea. Judecatoria sectorului 3 a admis in luna septembrie 2012 cererea senatorului PNL Varujan Vosganian de executare silita a trustului Intact, aflat in proprietatea familiei lui Dan Voiculescu.

Potrivit CV-ului sau, este economist, membru fondator al Societăţii Române de Economie (SOREC), membru titular al delegaţiei române la APCE.