Cresterea accizei la bere, fie doar si cu 10%, este o masura care nu isi va atinge scopul si impactul sau va fi negativ la nivelul veniturilor colectate la bugetul de stat, acestea scazand ca urmare a contractiei pietei cauzata chiar de aceasta crestere de acciza", a declarat marti Constantin Bratu, Director general Asociatia Berarii Romaniei, ca reactie la recentele masuri fiscale anuntate de Ministerul de Finante pentru anul in curs.Taxele colectate pentru bugetul de stat reprezinta aproximativ 45% din pretul unei beri. Orice taxare suplimentara inseamna o crestere a acestui nivel si, ca si in cazul altor produse accizabile, va face berea mai putin accesibila, sustine asociatia.

Asociatia avertizeaza ca efectele negative vor fi resimtite si de principalul furnizor de materii prime - sectorul agricol. Potrivit asociatiei, sectorul berii are cel mai mare aport la bugetul de stat in privinta accizei colectate in categoria bauturilor alcoolice, respectiv aproape 60% din accizele platite sunt acoperite de bere. Prin masura anuntata, sectorul berii este cel pe umerii caruia cade povara realizarii de venituri din accize din bauturi la bugetul de stat, alte categorii de bauturi nefiind afectate sau fiind chiar excluse de la plata accizei, mentioneaza berarii.

Potrivit asociatiei, "noul nivel de acciza ar situa Romania deasupra nivelului de acciza din tari ca Germania si Bulgaria. In plus, o simpla comparatie arata ca ponderea taxelor in pretul berii in Romania este mai mare decat in Germania, desi veniturile romanilor sunt de trei ori mai mici decat cele ale germanilor. In acelasi timp, o astfel de diferenta a nivelului de taxare poate stimula importurile din tarile vecine, si nu numai, in detrimentul productiei interne.

Date referitoare la impactul sectorului berii la nivelul economiei Romaniei, conform berarilor:

  • - Venituri directe la bugetul de stat rezultate din incasarile de acciza aferente industriei berii mult peste media europeana. In anul 2011, colectarile la bugetul de stat doar din acciza la bere au inregistrat o valoare de 59.27% din totalul valorii obtinute pentru intreaga categorie de produse cu alcool accizabile, in acest timp, media europeana fiind de 31.26%.
  • - Mentinerea si dezvoltarea unui nivel de productie ridicat a influentat pozitiv incasarile de acciza. O dovada in acest sens deriva din incasarile de acciza la categoria bere in 2012 (620 mil.RON) fata de cele din 2011 (580 mil.RON), o rata de crestere situata peste diferenta cursului de schimb luat in calcul la plata accizei (1%). Astfel, productia de bere din Romania raportata la nivel european reprezinta 4,44 % din totalul productiei de bere de 383 milioane hl si suntem singura tara din Europa cu un import de doar 1,5%.  Totodata, Romania alaturi de alte 4 tari cu nivelul de acciza intre 0,748hl- 0,787 /hl /1 grad Plato produc 151 milioane hl de bere reprezentand, astfel 40% din productia europeana.
  • - Veniturilor guvernamentale rezultate din industria berii, obtinute prin incasarile de TVA si alte taxe precum asigurarile de sanatate, contributii sociale, etc., relationate productiei de bere si vanzarilor au fost in anul 2010 estimate la 651 milioane de euro, conform studiului Ernst&Young, editia 2011.
  • - Sectorul berii genereaza, direct si indirect, 76.000 de locuri de munca. Conform studiului Ernst&Young amintit, in anul 2010 productia de bere din Romania, de 17 milioane hl, a generat un numar de 76.000 de angajati. Numarul de locuri de munca a fost cu 21,1% mai mic decat in 2008, cand productia de bere a atins apogeul de 20.2 milioane hl, incepand cu anul 2009 suferind o contractare a productiei de bere de 16%, pana la nivelul de 17 milioane hl.

Berarii considera necesara reducerea evaziunii fiscale la nivelul pietei bauturilor alcoolice, ceea ce poate aduce venituri suplimentare si substantiale la bugetul de stat.