Gigantul olandez Philips Electronics a anuntat ca vinde japonezilor de la Funai divizia producatoare de echipamente audio-video, urmand sa primeasca 150 milioane euro plus taxe de licentiere in urnatorii cinci ani jumtate, scrie AFP. Compania s-a departat de segmentul electronicelor care au facut-o celebra si este nevoita sa se concentreze pe activitati mai profitabile, cum ar fi sanatate, iluminat si diverse electrocasnice.

Philips cedeaza catre Funai divizia care fabrica aparate audio-video, cum ar fi DVD-playerele. In afara de 150 milioane euro, niponii vor plati si pentru dreptul de a utiliza marca Philips pentru urmatorii cinci ani si jumatate, existand posibilitatea de prelungire cu alti cinci ani.

Tranzactia ar trebui sa fie finalizata in a doua parte a lui 2013 pentru fabricatia de audio si diverse accesorii multimedia, in timp ce divizia video va fi transferata in 2017 pentru ca trebuie sa se tina cont de acordurile de distributie existente.

Ca si marile concerne japoneze de electronice, si Philips a pierdut lupta cu produsele mult mai ieftine din China si Coreea de Sud si a iesit usor usor de pe segmentele care au facut-o celebra, vanzand de exemplu in aprilie 2012 divizia de televizoare.

Dupa ce in 2011 grupul olandez a a avut pierderi de 1,29 miliarde euro, anul trecut a avut profit de 231 milioane euro, cu toate ca in ultimul trimestru a avut pierderi de peste 350 milioane euro.