Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Florin Turcanu, a afirmat vineri ca, in acest moment, orice export sau import de animale sau produse de origine animala intre Romania si Ucraina este intrerupt, ca urmare a incompatibilitatii certificatelor sanitar-veterinare, scrie Agerpres.

"Niciun import sau export de animale sau produse nu se poate face pentru ca nu sunt agreate certificatele sanitar-veterinare. Noi functionam si emitem certificate dupa legislatia Uniunii Europene, iar Ucraina dupa legile proprii", a afirmat Turcanu.

El sustine ca redeschiderea pietelor ucrainene se poate face doar in urma unui dialog intre ANSVSA si structura similara din Ucraina, pentru a permite "ajungerea la un numitor comun din punct de vedere tehnic".

Deputatul liberal Costel Soptica a solicitat, vineri, consulului general al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boechko, sa intervina la nivel guvernamental pentru a debloca in special importurile de animale vii si de carcase de bovine, porcine sau ovine necesare procesatorilor de carne din Ucraina si Romania.