Holdingul miliardarului american Warren Buffett, Berkshire Hathaway, asociat cu fondul de investitii 3G Capital, va prelua producatorul de ketchup Heinz, pentru 28 de miliarde de dolari, potrivit unui comunicat de presa publicat joi si citat de AFP.

Aceasta tranzactie, efectuata in numerar, ar urma sa fie finalizata in trimestrul trei si este prezentata drept una dintre cele mai importante realizate vreodata in sectorul agro-alimentar.

Potrivit termenilor acestui acord, prezentat ca fiind "definitiv" si aprobat unanim de consiliul de administratie al Heinz, cei doi cumparatori vor plati 72,50 dolari pe actiune.

Pretul unitar reprezinta o prima de 20% in raport cu costul de inchidere al actiunilor Heinz din ziua precedenta (60,48 dolari).

Sediul Heinz va ramane la Pittsburgh (Pennsylvania, estul Statelor Unite), dupa finalizarea tranzactiei.

Operatiunea are nevoie insa de aprobarea autoritatilor din domeniul concurentei.

H.J. Heinz Company, denumita in mod comun Heinz, este o interprindere agro-alimentara fondata in 1869 de Henry John Heinz. Ea produce ketchup si sosuri (precum Lea & Perrins), snacks, conserve si alimente pentru copii.

Anul trecut, a realizat un profit net de 923,1 milioane de dolari la o cifra de afaceri de 11,6 miliarde de dolari. Grupul are 32.000 de angajati in intreaga lume.

Noul secretar american de Stat John Kerry este casatorit cu o mostenitoare a regelui ketchup-ului.