Fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, are un plan de scoatere a combinatului din insolventa, pe care il va prezenta ministrului Varujan Vosganian. Prezent duminica seara la o emisiune pe un post regional de televiziune, fostul director al Oltchim a declarat ca a avut deja o intalnire cu Varujan Vosganian, caruia i-a prezentat un plan detaliat de salvare a combinatului.

"Am fost miercuri la domnul Vosganian si i-am prezentat o strategie pentru OLTCHIM, una astfel gandita de a reporni combinatul si de a-l scoate din insolventa. Urmeaza ca saptamana viitoare sa ma intalnesc din nou cu domnul ministru si cu investitori. Eu am prezentat un program prin care nimeni nu pierde bani, nici statul, nici OLTCHIM. Se poate intra din nou in piata, greu, dar nu imposibil. Trebuie inteles: prin oprirea combinatului se va distruge economia judetului Valcea. Toate companiile de pe platforma, CET, calcarul, USG, toti vor face disponibilizari, toate vor merge la jumatate din capacitate. Transportul public in comun din Ramnicu Valcea este primul lovit deja de efectele situatiei de la combinat. Scaderea productiei de paine in Valcea a fost de peste 40% in ultimii ani si multe altele. Cand se dadeau lefurile la combinat inflorea comertul in Valcea pentru 3-4 zile", a spus Roibu.

Potrivit acestuia, OLTCHIM nu a fost lasat sa functioneze in vara anului trecut.

"Combinatul nu a fost lasat sa functioneze, de aceea combinatul a fost inchis pe 22 august. Am prezentat pe 4 august un plan de functionare al combinatului prin cesionarea catre furnizorul de electricitate. Nu s-a tinut cont. Cine? Oficiul de privatizare. Ati auzit de domnul Vulpescu? Unde sunt acele 13 firme despre care spunea Ponta in septembrie ca au cumparat caietul de sarcini? L-au mintit pe domnul prim-ministru in mod ordinar. Adevarul e altul, la inceputul lui aprilie zece firme au fost interesate de OLTCHIM, atunci cand erau oferte neangajate, dar acestea s-au retras intre timp, mai ales in momentul cand au schimbat caietul de sarcini. Ei au trimis caietul nou de sarcini celor zece firme si apoi l-au mintit pe premier ca e invers", a afirmat fostul director al combinatului.

Roibu a sustinut ca problemele economice de la OLTCHIM au o rezolvare, nu imposibila.

"Problemele nu sunt imposibil de rezolvat la OLTCHIM, trebuie repornite instalatiile, functionat in conditii de siguranta, produs marfa de calitate. La 45 de milioane de euro te descurci. Dupa ce pornesti fabrica, faci conversia, dar trebuie sa existe un interes general aici, altfel va fi un dezastru pentru judet", a conchis Roibu.