Peste o suta de fosti angajati ai Mechel Campia Turzii, care au fost disponibilizati in ianuarie si februarie, protesteaza miercuri dimineata in fata combinatului, cerand conducerii companiei acordarea celor trei salarii compensatorii la care aveau dreptul, anunta Mediafax. Mechel Campia Turzii este al doilea mare combinat din industria siderurgica unde au loc proteste ale angajatilor in ultima perioada, dupa Oltchim.

Ora 10:05: Protestul de la Campia Turzii a degenerat: in timp ce fortele de ordine de la fata locului au insistat ca oamenii sa desemneze o delegatie care sa mearga sa discute cu directorul combinatului, protestatarii au deschis poarta fabricii si au intrat inauntru. Ei au reusit si sa sparga usa de la cladirea in care se afla biroul directorului. Protestatarii striga "hotii!", scrie Ziua de Cluj.

Ora 10:12: In timp ce protestul de la Mechel degenereaza, B1 Tv si Realitatea Tv au fost singurele televiziuni de stiri care au transmis imagini de la Campia Turzii, in timp ce celelalte televiziuni transmit imagini de la locuinta lui Nutu Camataru, unde reprepezentantii Garzii de Mediu au venit miercuri dimineata pentru a confisca animalele salbatice ale acestuia.

Ora 11:25: O delegatie a protestatarilor formata din cinci persoane a reusit sa intre in cladirea in care se afla birourile conducerii combinatului, pentru a discuta cu reprezentantii unitatii. Ceilalti protestari se afla in fata cladirii de birouri, asteptand rezultatul discutiilor.

Campia Turzii este oras monoindustrial, compania Mechel fiind, pana acum, principalul contributor la bugetul local si principalul angajator. Falimentul combinatului ar putea face ca la fiecare doua familii din orasul cu 40 de mii de locuitori sa existe un somer, potrivit Evz.ro.

Cu doar o zi in urma, presedintele Traian Basescu atentiona Guvernul ca este nevoie de masuri care sa creeze locuri de munca pentru angajatii Oltchim, dar si cu privire la Mechel, pentru ca s-ar putea "sa ne trezim cu industria siderurgica taiata si vanduta la fier vechi" desi va fi nevoie de otel pentru autostrazi.

Oamenii s-au adunat miercuri dimineata in fata combinatului Mechel Campia Turzii, protestul fiind spontan. Ei huiduie si striga "Hotii" si "Vrem salariile".

Protestatarii sustin ca trebuiau sa primeasca in 45 de zile de la disponibilizare cele trei salarii compensatorii la care aveau dreptul: "Conducerea Mechel Campia Turzii trebuia sa ne achite in 45 de zile de la disponibilizare cele trei plati compensatorii la care aveam dreptul. Sunt peste 700 de persoane care au fost disponibilizate in lunile ianuarie si februarie si care nu au primit banii. In plus, trebuia sa primim si bonurile de masa", a spus unul dintre protestatari.

Acesta a reclamat si faptul ca nu au gasit nicio intelegere la conducerea societatii si a spus ca oamenii sunt disperati, pentru ca au rate la banci si contau pe cele trei salarii compensatorii, care se ridica la sume cuprinse intre 3.500 si 4.000 de lei.

Liderul de sindicat al Mechel Campia Turzii, Ioan Pascu, a acuzat conducerea Mechel Romania ca a vandut combinatul fara sa anunte sindicatul: "Contractul colectiv de munca de la Mechel Campia Turzii nu a fost respectat, conducerea combinatului nu a acordat cele trei salarii compensatorii angajatilor disponibilizati. Vanzarea combinatului s-a facut cu incalcarea legii, fara sa fie anuntat sindicatul. Nu exista documente pentru vanzare. Noi vom face plangeri la Inspectoratul Teritorial de Munca si vom actiona in instanta conducerea Mechel Campia Turzii", a spus Ioan Pascu, liderul de sindicat.

Mechel este activ in minerit, siderurgie, feroaliaje si energie electrica, iar in Romania controleaza companiile Mechel Targoviste, Mechel Reparatii, Mechel Campia Turzii, Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu si Laminorul Braila.

Mechel a scos la vanzare, spre sfarsitul anului trecut, numeroase active, pentru a-si reduce datoriile si a finanta un proiect minier, printre acestea numarandu-se companiile controlate prin firma Eastern European Steel Division SRL, care coordoneaza activitatile grupului in Romania.

Mechel a redus in ultima perioada productia si forta de munca la Campia Turzii, din cauza cererii scazute pentru produsele combinatului. Incepand din iunie 2012, la Mechel Campia Turzii au fost disponibilizate colectiv, in mai multe etape, aproximativ 1.600 de persoane, astfel ca au mai ramas in jur de 360 de angajati la sectia de Tragatorie.