O noua lege europeana va interzice, incepand de duminica, intrarea pe piata Uniunii Europene a lemnului taiat ilegal, pentru a lupta impotriva defrisarii si a incalzirii climatice, a anuntat vineri Comisia Europeana, citata de AFP.

Aceasta lege impune operatorilor care introduc pentru prima oara pe piata, sub pedeapsa sanctiunilor, a lemnului sau produselor derivate precum mobila, lemn de incalzit sau pentru hartie sa se asigure de legalitatea produselor lor.

Comerciantii care cumpara sau vand lemn deja prezent pe piata trebuie sa-si identifice furnizorii si clientii intr-un registru pentru a asigura posibilitatea urmaririi produselor.

Exploatarea ilegala a padurilor "are grave consecinte economice, de mediu si sociale: ea merge mana in mana cu defrisarea si schimbarile climatice; ea poate afecta eforturile operatorilor care lucreaza corect punandu-le in pericol existenta", avertizeaza Comisia, intr-un comunicat.

Statele membre vor decide cum vor sanctiona contravenientii. Acestea pot merge de la amenzi proportionale cu amploarea pagubelor provocate mediului, confiscarea lemnului si a produselor derivate sau suspendarea imediata a autorizatiei de exercitare a unei activitati comerciale.

Statele Unite si Australia au adoptat deja texte legislative similare.