Premierul Victor Ponta sustine ca e deranjat de salariul directorului general al Postei Romane. "M-a deranjat foarte tare sa vad ca, la Posta Romana, directorul general are salariu de genul celor pe care le-am criticat", a spus Ponta. Acesta a precizat ca ar trebui adoptat in Romania modelul polonez conform caruia salariul unui manager de la o companie de stat sa fie de maxim 6 ori mai mare fata de media din ramura pe care o reprezinta.

Ponta a mai spus ca directorul general de la Posta Romana are un salariu stabilit in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa. Astfel de salarii se regasesc si la Tarom si CFR Infrastructura, unde a fost implementat managementul profesionist.

"Sigur ca nu poti sa-l platesti cu un salariu ca la stat si sa ceri performanta ca in privat, dar diferentele sunt mult prea mari", a spus Ponta.

Ponta a cerut ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu si ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, sa caute solutii pentru aplicarea modelului polonez in guvernanta corporatista la companiile de stat.

"Cred ca modelul aplicat in Polonia pentru salariile in guvernanta corporatista, sa nu poata fi de sase ori mai mari decat salariul mediu din ramura, reprezinta o solutie mult mai corecta", a mai spus Ponta.

"Daca va fi cazul, sa adoptam (n.red. modelul polonez)prin ordonanta sa adoptam. Evident ca managerul privat are un salariu bun, foarte bun chiar, mult peste ceea ce are primul-ministru sau ministrii si cred ca trebuie sa aplicam un sistem care, iata, in Polonia, o tara cu care trebuie si putem sa ne comparam, a functionat", a mai afirmat premierul.

Directorul general al Postei Romane, Ion Smeeianu, are o remuneratie lunara neta cuprinsa intre 6.000 de euro si 11.000 de euro, rezultand un castig anual plasat intre 72.000 de euro si 132.000 de euro, conform unor hotarari AGA ale companiei, unde statul detine 75% din actiuni, potrivit Mediafax. Contactati de HotNews.ro, oficialii Postei Romane au precizat ca Hotararea AGA a aprobat limitele salariale pentru functia de Director General al CNPR in conditiile in care inca nu era nominalizat pe aceasta functie dl. Ion Smeeianu si ca nivelul de salarizare reflecta performanta obtinuta in 2012 de catre directorul general si este conforma cu standardele unui management privat.

Conform Mediafax, remuneratia directorului general aprobata in luna decembrie depaseste cu mult valorile din contractul de mandat stabilite pentru 2011 si 2012. Astfel, o hotarare de guvern publicata in luna august a anului trecut, prin care a fost aprobat bugetul Postei pentru 2012, prevede la capitolul de cheltuieli "contract de mandat (inclusiv contributiile aferente)" suma de 114.000 lei (26.000 de euro, la cursul de schimb actual), de la 103.000 lei (23.600 euro) in 2011.

Smeeianu a preluat conducerea Postei Romane in prima parte a lunii mai 2012, la putin timp dupa instalarea primului Cabinet Ponta, fiind numit presedinte al Consiliului de Administratie si director general, in locul lui Daniel Neagoe. In luna ianuarie a acestui an, el a fost inlocuit de la conducerea Consiliului de Administratie de Adrian Volintiru, actualul presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).