Gazpromneft Marine Bunker LLC, companie membra a grupului rus Gazprom Neft, a finalizat la data de 1 martie 2013, achizitia tuturor actiunilor societatii romanesti Marine Bunker Balkan S.A., o companie care desfasoara activitati de bunkeraj in Marea Neagra ((alimentarea cu combustibil a navelor), potrivit unui comunicat al firmei de avocatura Wolf Theiss, care a asistat compania rusa in aceasta tranzactie. Termenii afacerii nu au fost anuntati, dar proprietar al Marine Bunker Balkan S.A. este Unicom Holding, firma controlata de milionarul Constantin Iavorski, fost ministru al energiei din Republica Moldova, potrivit Adevarul.md.

Achizitie Gazprom in RomaniaFoto: Wolf Theiss

Gazpromneft Marine Bunker LLC este o filiala a Gazprom Neft care furnizeaza combustibil de consum pentru nave maritime si fluviale. Compania este principalul operator pe piata servicilor de bunkeraj din Rusia, avand cea mai mare extindere geografica din zona si fiind prezenta in majoritatea porturilor mari din Federatia Rusa.

Bryan Jardine, Partenerul Coordonator al biroului Wolf Theiss din Bucuresti a adaugat ca "finalizarea acestui proiect a urmat imediat dupa finalizarea, in data de 28 februarie 2013, a unei alte tranzactii, coordonate de colegii din birourile Wolf Theiss din Viena, Belgrad, Sarajevo si Zagreb, care au consiliat Naftna Industrija Srbije, o filiala Gazprom Neft, in legatura cu achizitionarea filialei OMV din Bosnia".

Alaturi de Ancuta Leach, din echipa de avocati Wolf Theiss care a acordat asistenta cumparatorului in aceasta tranzactie au facut parte Ioana Iordanescu, Alexandru Campean, Claudia Chiper si Ioana Popescu.

Potrivit publicatiei Adevarul.md, "termenii afacerii nu au fost anuntati, dar propietar al Marine Bunker Balkan S.A. este Unicom Holding, firma controlata de milionarul Constantin Iavorski, fost ministru al energiei din Republica Moldova. Compania din Constanta este specializata in activitati de bunkeraj (alimentarea cu combustibil a navelor). Cei de la Gazpromneft Marine Bunker anunta ca au de gand sa-si extinda afacerile in Romania si sa presteze servicii de bunkeraj si in porturile Mangalia si Midia, iar combustibilul urmeaza a fi livrat de rafinariile Gazproneft din Rusia si Serbia".

Unicom Holding are o cifra de afaceri anuala de circa 200 milioane de euro si este un grup de companii din Romania infiintat in anul 1993 de Constantin Iavorski, om de afaceri si fost ministru al resurselor al Republicii Moldova in anii 1990-1992. Constantin Iavorski detine impreuna cu sotia sa, Larisa 85,93% din companie. Anul trecut Iavorski a a ajuns pentru prima data topul milionarilor din Romania.

Infiintata in 1957, Wolf Theiss este una dintre principalele firme de avocatura din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est, specializata in acordarea de asistenta in domeniul afacerilor internationale. In cele 14 birouri din Albania, Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina, isi desfasoara activitatea 340 de avocati care acorda consultanta pentru societati comerciale locale si internationale, cu operatiuni in domeniul industrial, comert si servicii, precum si pentru banci si societati de asigurare.