Intre 1.000 si 1.200 de angajati ai Oltchim urmeaza sa fie disponibilizati, iar 500 de persoane vor intra in somaj tehnic. "Luni (n.red.1 aprilie) se dau deciziile de concediere, urmand sa primeasca de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), pana in data de 15 aprilie, salariile compensatorii pe care le prevede legea", a afirmat intr-un interviu acordat HotNews, Gheorghe Piperea, administrator judiciar al Oltchim. Acesta a mai afirmat ca tot saptamana viitoare, furnizorii vor sista livrarile de materie prima si de energie electrica, motiv pentru care vor fi inchise sectiile care functioneaza in acest moment. Piperea a mai afirmat ca in conditiile actuale, sunt mai mari riscurile inchiderii fata de sansele reorganizarii combinatului. De altfel, chiar FMI si Comisia Europeana considera ca societatea trebuie sa intre in faliment. Pe de alta parte, Piperea spune ca "nu am fost pus acolo sa administrez un faliment, eu am fost pus acolo sa incerc sa evit acest faliment". Vezi in text cat de aproape este Oltchim de faliment.

Gheorghe PipereaFoto: Agerpres

In privinta persoanelor disponibilizate, Piperea a afirmat ca vor fi in medie 12 salarii compensatorii, din care trei vor fi platite de AJOFM pana pe 15 aprilie. "Oltchim nu era eligibil pentru aceste plati compensatorii de la AJOFM, l-am facut noi sa fie", a afirmat Piperea facand referire la administratorii judiciari si administratorul special. Administratorul judiciar al Oltchim a precizat ca societatea nu poate functiona in conditiile in care se fac plati de 3,2 milioane de euro pe luna pentru salariile celor 3.300 de persoane, incasarile fiind de pana intr-un milion de euro.

  • "Saptamana viitoare se va inchide curentul, Bullrom inchide propilena, iar Salrom inchide sarea. Si gata, s-a terminat cu Oltchim"

In ceea ce priveste sursa banilor pentru plata salariilor compensatorii, Piperea a precizat ca se incearca obtinerea unei scheme de finantare din partea bancilor, dar numai impreuna cu furnizorii. "In momentul de fata, evident, ca nu o obtinem nici de la stat, nici de la banci", a spus Gheorghe Piperea. Potrivit acestuia, "bancile si furnizorii sunt de acord sa intre in discutii pe o schema de finantare care sa insemne niste bilete la ordin". "E mai complicat", a adaugat administratorul judiciar al Oltchim.

Acesta sustine ca este o certitudine faptul ca saptamana viitoare furnizorii vor sista livrarile de materie prima si de energie electrica. "Saptamana viitoare se va inchide curentul, Bullrom inchide propilena, iar Salrom inchide sarea. Si gata, s-a terminat cu Oltchim. Asta este o certitudine", a afirmat Piperea. Intrebat ce va face in aceste conditii, administratorul judiciar al Oltchim a spus ca va incerca sa aiba o intalnire cu furnizorii "sa astepte, cu sacrificarea propriilor angajati inca o saptamana sau doua sa le platim sumele curente". In acest context, Piperea a criticat iesirile in strada a salariatilor de la Oltchim care "forteaza administratia". "Riscul inchiderii combinatului este chiar de luni. Suntem fortati sa achitam niste bani- nu ca nu sunt datoriti acesti bani-, dar suntem fortati sa achitam salariatilor cu sacrificarea furnizorilor".

  • "Comisia Europeana, zilele trecute, a spus ca este cel negativ ajutor de stat ascuns din toata istoria DG Competition"

Intrebat de sansele relansarii combinatului, Piperea a afirmat ca "in conditiile actuale, sunt mai mari riscurile inchiderii combinatului decat sansele reorganizarii lui". Aceasta mai ales in conditiile in care FMI si Comisia Europeana considera ca Oltchim trebuie sa intre in faliment. "Am fost pusi acolo (administratori judiciari) pentru un singur motiv: Se considera ca avem posibilitatea, capacitatea profesionala de a salva Oltchim, in timp ce toata lumea, cu exceptia noastra si a ministrului Vosganian, spune ca trebuie sa intre in faliment, de la FMI pana la Comisia Europeana", a spus Piperea. Potrivit acestuia, Comisia Europeana a aratat, zilele trecute, a spus ca in cazul Oltchim a fost ajutor de stat, motiv pentru care nu poate fi acordat avizul pentru un ajutor de stat. "Comisia Europeana, zilele trecute, a spus ca este cel negativ ajutor de stat ascuns din toata istoria DG Competition. Au motive sa spuna asa ceva, insa aceste lucruri s-au intamplat nu acum cand a intrat in insolventa, ci in ultimii 3-4-5-6 ani. Nu Piperea sau Balan (n.red. administratorii judiciari) trimit acasa oameni, ci situatia juridica si economica in care se afla societatea". Reamintim ca autoritatile statului au solicitat Comisieri Europene aviz pentru acordarea unui ajutor de stat. Conditia era ca Oltchim sa nu mai fi beneficiat de alte ajutoare de stat. Astfel, Comisia Europeana a analizat, in aceasta perioada, o serie de informatii legate de pentru a se pronunte clar daca aceasta companie a mai beneficiat sau nu de un astfel de sprijin financiar. Informatiile erau legate de AVAS si Electrica, cei mai mari creditori de stat ai Oltchim.

In cazul in care nu va fi obtinuta schema de finantare din partea bancilor si furnizorilor, vor exista doua variante. "Combinatul se pune in conservare in totalitate in asa fel incat sa-l pregatim pentru vanzare asa cum este. Ori se trece la faliment. Aceste chestiuni se pot intampla probabil prin septembrie-opctombrie 2013", a precizat Piperea.

Pe de alta parte, acesta sustine ca nu doreste falimentul companiei. "Nu am fost pus acolo sa administrez un faliment, eu am fost pus acolo sa incerc sa evit acest faliment".

  • "Exista doua tipuri de investitori"

In cazul aplicarii unui plan de reorganizare, acesta nu poate fi facut decat in termen de 30 de zile de la definitivarea tabelului creantelor. "Teoretic, aceasta definitivare se intampla pe 20 aprilie. Practic, spun ca se intampla undeva prin septembrie din motive de contestatii". Daca va fi cazul, aplicarea planului de reorganizare ar dura o luna, "ceea ce inseamna ca intr-o luna se realizeaza si privatizarea", sustine Piperea. Potrivit acestuia, exista investitori strategici care ar putea sa preia Oltchim. "Exista doua tipuri de investitori. Sunt 2 sau chiar 3 actori din domeniul petrochimic. Eu as vrea din totul sufletul sa vand unui astfel de actor care este respectat si care impune respect. Dar exista si 5-6 fonduri de distress care ar putea sa preia aceasta societate, punand-o la punct financiar si peste 5 ani sa o revanda".

Piperea a precizat ca planul de reorganizare nu este totuna cu cel de restructurare. "Planul de restructurare este un mic plan de supravietuire, de salvare a Oltchim si este prezentat bancilor si furnizorilor (pentru obtinerea de finantare). Are anumite elemente confidentialitate pentru ca implica terti".

Administratorul judiciar a mai afirmat ca pe langa raportul privind cauzele insolventei, va mai fi intocmit un raport suplimentar. "Nu am putut verifica nivelul 2 sau 3 de contracte. De exemplu la Arpechim sunt contracte cu 4 firme afiliate Oltchim sau firme ale salariatilor, ale sindcatelor, ale soferului domnului Roibu (fostul director general). Aceste 4 firme au subcontractat cu 4.000 de persoaene fizice sau juridice. Noi trebuie sa le verificam pe astea. Nu este ca si cum ai cauta acul in carul cu fan, ci ca si cum ai cauta acul in intregul sistem solar. Este extrem de complicat", a adaugat administratorul judiciar al Oltchim.

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a intrat in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO.