Directorul general al CFR SA, Dimitrios Sophocleous, va discuta cu reprezentantii ambasadelor SUA si Israelului pentru identificarea unor solutii in vederea stoparii furturilor din reteaua feroviara, care anul trecut au generat pagube de peste 10 milioane de euro, informeaza Mediafax.

Seful companiei care administreaza infrastructura feroviara a afirmat ca exista un proiect pentru asigurarea pazei care prevede cheltuieli anuale de 22,5 milioane lei, bani care ar urma sa fie suportati din bugetul Ministerului de Interne.

Pe de alta parte, el a adaugat ca nu stie cat va dura implementarea acestei proceduri, iar din aceasta cauza trebuie sa existe un plan B. "Eu vad ca exista o problema. Nu sunt specialist, oamenii nostri nu sunt specialisti", a spus el.

Astfel, Sophocleous a contactat ambasadele SUA si Israelului, urmand sa aiba in perioada urmatoare intalniri cu reprezentantii acestora.

"Daca americanii si israelienii nu stiu despre security si safety, cine stie?", a adaugat el.

Seful CFR SA a afirmat ca, din informatiile sale, pedepsele pentru furturile de componente feroviar au crescut.

Sophocleous a precizat ca in prezent 70% din furturi sunt pe ruta Bucuresti - Constanta.

In 2011 pe reteaua feroviara publica au avut loc 4.175 de cazuri de sustrageri, cu o valoare a pagubelor de 32,38 millioane lei, iar in 2012 au existat 3.465 de cazuri, cu o valoare a pagubelor de 46,49 milioane lei (10,4 milioane euro).

Mediafax a prezentat in luna octombrie un document oficial care arata ca CFR nu mai avea rezerve de componente feroviare pentru inlocuirea celor subtilizate de hoti, care au crescut in ultima perioada si afecteaza sectii precum Bucuresti - Constanta, iar durata unei calatorii creste, din cauza verificarilor.

In martie anul trecut, Guvernul a interzis firmelor care lucreaza cu deseuri industriale reciclabile sa mai cumpere de la persoane fizice metale feroviare, precum sina de cale ferata, argumentand ca furturile de materiale afecteaza grav siguranta circulatiei trenurilor.

Perioada de interdictie este pentru doi ani si poate fi prelungita ulterior prin hotarare de guvern.