Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a reluat ideea dezvoltarii tehnologiei imprimantelor 3D in cadrul unei conferinte de prezentare a proiectului ELI-NP, desfasurate la Universitatea Politehnica Bucuresti. "Imaginati-va cum va fi intr-o buna zi cand un client va merge intr-un supermarket, nu va avea niciun fel de produs pe etajera de la obiectele casnice, va merge la un computer, isi va programa cana pe care vrea sa o cumpere si apoi, o va scoate din imprimanta 3D. Imaginati-va ca, in acest fel, vom putea face obiecte din plastic, obiecte metalice, obiecte din amestecurile lor si astfel ne vom usura foarte mult viata. Am putea chiar sa avem un magazin la noi acasa", a spus Vosganian.

"Am putea sa ne cream obiectele de care avem nevoie, pur si simplu prin utilizarea acestor tehnologii. Eu stiu ca unii dintre dvs. zambesc, dar daca in aceasta sala ne-am fi gasit acum 30 de ani si am fi vorbit de aceasta tableta pe care eu o am in fata mea ati fi spus ca citesc prea mult revista Cutezatorii! Poate ca intr-o buna zi asa cum noi vorbim 'inainte si dupa Iisus', intr-o buna zi cineva va spune ca istoria lumii se imparte in perioada de dinainte si dupa internet sau telefoanele mobile", a adaugat ministrul.

Varujan Vosganian a mai spus ca Ministerul Economiei va purta, in urmatoarele doua luni, un dialog cu circa 600 unitati industriale in privinta reindustrializarii.

"Am facut deja o baza de date in care am inregistrat circa 600 de companii pe care o sa le invitam la dialog, fireste, fiecare pe palierul sau industrial, de la industriile agroalimentare pana la tehnologia comunicatiilor, urmand ca in luna iunie sa refacem Consiliul consultativ de saptamana trecuta si sa prezentam concluziile dialogului nostru cu fiecare industrie", a spus Varujan Vosganian.

Pilonul din Romania al proiectului ELI, aprobat de catre Comisia Europeana pe 18 septembrie 2012, poarta numele ELI-NP (Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics ). ELI este un proiect strategic al Comisiei Europene inclus in lista ESFRI care urmareste sa exploateze in beneficiul societatii si al cunoasterii fundamentale progresele majore care au avut loc in ultimul deceniu in tehnologia laserelor de mare putere.

Proiectul este distribuit pe trei piloni, localizati in trei tari din Europa- Cehia, Ungaria si Romania si utilizeaza pentru finantare resurse provenite din fondurile de integrare in Uniunea Europeana. POLIFEST, desfasurat in perioada 3-5 aprilie, cuprinde conferinte stiintifice, expozitii de echipamente si tehnologii noi, expozitii ale institutelor culturale din Uniunea Europeana, targ de carte, precum si prezentarea ofertei educationale a facultatilor Universitatii Politehnica.

Vosganian a vorbit si in urma cu cateva zile despre imprimantele 3D. "Exista un mare potential pe industriile de varf. De pilda noi acum avem un colectiv care lucreaza pentru dezvoltarea tehnologiei imprimantelor 3D. Dupa opinia noastra, tehnologiile 3D vor da o grea lovitura economiei chineza si vor fi in avangarda evolutiei economiei mondiale. Romania este foarte performanta in tehnologia laserului- este printre tarile de varf", a declarat ministrul Economiei Varujan Vosganian in cadrul unei conferinte avand ca tema industrializarea Romaniei.