Comisia Europeana a dechis marti o ancheta petru a stabili daca MasterCard a ingradit concurenta pe piata platilor cu carduri sub forma comisioanelor interbancare sau a unor practici comerciale contrare regulilor europene privind abuzul de pozitie dominanta, scrie AFP.

Comisia a mai derulat o ancheta care a vizat MasterCard si ii interzisese in 2007 sa practice comisioane interbancare in cadrul Spatiului economic european (cele 27 de state membre ale Uniunii Europene plus Islanda, Liechtenstein si Norvegia).

Aceasta noua ancheta vizeaza comisioanele interbancare legate de platile efectuate de titularii cardurilor din tari externe Spatiului economic european. Aceste comisioane se aplica, spre exemplu, atunci cand un turist american utilizeaza un card MasterCard pentru a cumpara ceva de la un comerciant stabilit in Spatiul economic european.

Ancheta vizeaza de asemenea si regulile sau practicile comerciale care ar fi contrare legislatiei europene in vigoare, precum obligarea unui comerciant de a accepta toate tipurile de carduri MasterCard.

Executivul european se teme ca astfel de practici restrang concurenta.

O ancheta a Comisiei vizeaza deja practici similare folosite de Visa.

Comisia urmeaza sa propuna, pana in vara, o legislatie privind comisioanele interbancare legate de platile prin card, pentru a impune reguli mai echitabile in cadrul UE.