Ministerul Transporturilor a respins planul de administrare propus de Consiliul de Administratie al CFR SA, ceea ce duce la incetarea mandatului administratorilor, care acuza factorul politic ca este "disperat" sa nu piarda controlul unei companii de stat si a finantarilor europene, scrie Mediafax.

"Conducerea Companiei Nationale CFR SA a luat act, cu surprindere si regret, de respingerea Planului de administrare de catre actionariatul reprezentat de Ministerul Transporturilor (...) Apreciem ca aceasta schimbare intempestiva nu este fundamentata de ratiuni economice, situatia companiei imbunatatindu-se in ultimele luni, ci mai degraba de disperarea factorului politic de a pierde influenta asupra resurselor unei companii de stat si a finantarilor europene", se arata intr-un comunicat de presa transmis de conducerea companiei.

Dimitris Sophocleous a anuntat ca demisioneaza, ca urmare a respingerii planului.

"Consideram ca in acest moment angajamentele luate de Romania in fata institutiilor financiare internationale sunt puse in pericol, alaturi de credibilitatea reprezentantilor Guvernului in acest raport. Ca rezultat al respingerii planului de administrare mi-am prezentat demisia din pozitia de director general al CFR", a declarat Dimitris Sophocleous, citat in comunicat.

Conducerea CFR SA mai precizeaza ca primul control al companiei la Regionala Iasi indica neregularitati majore in procedurile de achizitii.

"Am identificat o serie larga de probleme in activitate, care au produs pierderi societatii si sunt in diferite stadii, si care speram sa fie confirmate", se mai spune in comunicat.

Conducerea privata a companiei a aratat ca dupa trei luni de la preluarea mandatului a obtinut deja rezultate pentru companie fiind date ca exemplu reducerea arieratelor fata de bugetul de stat de

la 620 milioane lei in decembrie 2012 la 540 milioane lei in martie 2013, plata la zi a contributiilor pentru angajati, dupa o lunga perioada de intarzieri, si sume in plus de 1,3 milioane lei anual dupa renegocierea chiriilor.

"Presedintele Consiliului de Administratie al Companiei Nationale CFR SA Lucian Isar si directorul general Dimitris Sophocleous isi exprima, in acest context, ingrijorarea provocata de maniera netransparenta prin care a fost intrerupt si pus sub semnul intrebarii procesul de transformare pozitiva a companiei", mai arata comunicatul.

Managementul mentioneaza ca de la preluarea mandatului a demarat renegocierea cu furnizorii pentru reducerea sumelor platite de CFR SA, a inceput procesul de recrutare a noilor directori, s-au obtinut peste 9 milioane lei din vanzarea unui prim lot de material de cale ferata folosita, prin Bursa de Marfuri, si s-a reusit pregatirea si livrarea in scurt timp, in doua luni, a planului de management si administrare, care include reorganizarea companiei.

"Din pacate, arieratele la furnizarea de energie electrica sunt in crestere, pentru ca CFR Marfa si CFR Calatori nu au platit decat 35% din totalul facturilor emise de CFR SA. In ciuda pierderilor operationale mari, pe care le gestionam prin planul nostru de transformare pentru primele trei luni ale anului 2013, am obtinut profit contabil, in crestere cu 150 milioane lei comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut", se mai spune in comunicat.

Fost manager la companii precum Romtelecom sau AD Pharma si presedintele Consiliului de Administratie al dezvoltatorului imobiliar Impact, Sophocleous a preluat in luna ianuarie functia de director general al companiei CFR, in urma unui proces de recrutare de manageri profesionisti.

Administratorii CFR SA sunt, alaturi de Sophocleous, Lucian Isar (presedinte), Enache Jiru, Danut-Leonard Sandu si Florian Raimund Kubinschi.

Sophocleous a declarat la 4 aprilie ca Ministerul Transporturilor a solicitat unele ajustari la planul de administrare propus de CA, dar ca asteapta ca reprezentantii institutiei sa-l aprobe dupa efectuarea modificarilor.

"Planul de administrare este in minister, spre examinare si spre aprobare (...) Membrii AGA au hotarat ca trebuie sa facem niste ajustari la planul de administrare. (...) Pana astazi nu stiu exact ce fel de schimbare sau de ajustare vor. O sa comunic cu ei sa inteleg exact ce era in planul de administrare care nu este suficient pentru ei. Sper ca dupa ajustarea respectiva planul nostru va fi aprobat", a spus Sophocleous la vremea respectiva.

CFR SA a anuntat vineri ca ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a trimis o echipa a corpului de control pentru verificarea activitatii incepand cu 1 ianuarie si a asigurat institutia ca va acorda sprijin si pentru "o eventuala" extindere a acestuia pentru perioada anterioara.

Aceasta extindere ar fi necesara pentru identificarea responsabililor pentru suspendarea licitatiei de evaluare a activelor din toata tara, ceea ce a provocat prejudicii importante companiei, prin cresterea impactului taxelor locale, de exemplu la Constanta, potrivit administratorului retelei feroviare publice. In plus, extinderea verificarilor ar fi optima pentru "aprofundarea" controlului dispus de CFR SA la Regionala CF Iasi.

Administratorul retelei feroviare a anuntat recent ca actiunea inceputa la inceputul lunii aprilie de Corpul de Control la sucursala CREIR Iasi se va prelungi in perioada urmatoare, dupa ce echipa de experti a constatat o serie de nereguli semnificative in activitatea desfasurata de diviziile Patrimoniu/Achizitii si Exploatare.