Noul Consiliu de Administratie al CFR SA l-a numit pe George Micu, fost director general al CFR Marfa, la conducerea companiei care administreaza infrastructura feroviara, anunta Mediafax. Acesta a reluat procedurile de achizitie publica a unor servicii de consultanta si asistenta tehnica, in valoare totala de 120,85 milioane lei, blocate de fostul director Dimitris Sophocleous, potrivit Ministerului Transporturilor (MT).

Noii administratori ai companiei l-au numit marti pe Micu in functia de director general. Acesta a intrat recent si in Consiliul de Administratie al CFR Calatori, ambele companii feroviare fiind detinute de Ministerul Transporturilor.

Potrivit Ministerului Transporturilor, noul director general al CFR a reluat procedurile de achizitie publica a unor servicii de consultanta si asistenta tehnica, in valoare totala de 120,85 milioane lei, blocate de fostul director Dimitris Sophocleous.

"Au fost deblocate si transmise catre ANRMAP procedurile de achizitie a sase contracte de consultanta si asistenta tehnica pentru proiecte feroviare, in valoare totala de 120.850.448 lei, prin semnarea declaratiilor pe proprie raspundere de noul director general al CFR SA, George Micu. Procedura de achizitie publica a acestor servicii a fost blocata la sfarsitul lunii martie, aproape trei saptamani, de Dimitris Sophocleous, fostul manager al companiei, prin refuzul semnarii declaratiilor pe proprie raspundere, necesare pentru completarea documentatiilor in vederea transmiterii la ANRMAP", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Principalele doua proiecte, din cele sase, se refera la supervizarea modernizarii sectoarelor de cale ferata Coslariu - Sighisoara (cu o valoare estimata la 68,1 milioane lei, fara TVA) si Coslariu - Simeria (47,19 milioane lei, tot fara TVA). Finantarea este asigurata din fonduri de coeziune nerambursabile de la Comisia Europeana (85%) si de la bugetul de stat (15%).

Adunarea Generala a Actionarilor CFR a respins, luni, planul de administrare propus de administratorii in functie si a numit un nou consiliu de administratie, din care fac parte George Micu, Sorin Mindrutescu (CEO Oracle Romania), Peter Weiss (fost sef la Bancpost si RBS Romania) si George Micu (fost director general al CFR Marfa), alaturi de Florian Raimund Kubinschi si Enache Jiru, administratori si in fostul CA.

Dupa respingerea planului, directorul general Dimitris Sophocleous a anuntat ca demisioneaza. Fosta conducere a CFR SA, selectata la inceputul acestui an, in urma unui proces de recrutare a managementului privat, a acuzat factorul politic ca este "disperat" sa nu piarda controlul unei companii de stat si a finantarilor europene.

"Consideram ca in acest moment angajamentele luate de Romania in fata institutiilor financiare internationale sunt puse in pericol, alaturi de credibilitatea reprezentantilor Guvernului in acest raport", se spune intr-un comunicat transmis de fosta conducere a CFR SA.

Premierul Victor Ponta i-a cerut marti ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, sa rezolve rapid problema managementului privat la CFR si sa asigure o "transparenta totala" in acest sens fata de creditorii internationali.