"Suntem interesati in colaborarea in domeniul tehnico-militar. Exista o intentie manifestata de autoritatile ruse intr-o colaborare intre compania rusa Tupolev si Romaero", a spus vineri Varujan Vosganian, ministrul Economiei, citat de Agerpres. Vosganian si seful Agentiei Federale Ruse "Rossotrudnicestvo", Konstantin Kosaciov, au semnat vineri protocolul lucrarilor sesiunii a XI-a a Comisiei interguvernamentale romano-ruse de colaborare economica si tehnico-stiintifica.

"Lucrarile s-au axat in principal pe mai multe domenii, dintre care as mentiona domeniul energetic, al agriculturii, transporturilor, al cercetarii stiintifice... Sunt propuneri interesante, partea romana a mentionat o seama de obiective in domeniul energetic al industriei siderurgice, chimice, agricultura, infrastructura, in care asteapta colaborarea mediilor de afaceri din Rusia. Exista un interes major al Romaniei de a valorifica potentialul pietei rusesti. In acest domeniu suntem interesati de cresterea exporturilor produselor agroalimentare in Rusia", a mai spus Vosganian.

Potrivit acestuia, discutiile din domeniul energetic au avut o pondere importanta.

"S-a mentionat colaborarea in dezvoltarea infrastructurii pentru depozitarea subterana a gazelor naturale pe teritoriul Romaniei, participarea companiilor ruse la constructia si modernizarea unor centrale electrice de cogenerare de inalta eficienta in Romania insotite de furnizarea de gaze naturale pentru functionarea acestora. Posibilitatea incheierii unor contracte directe cu Gazprom pentru furnizarea gazelor naturale fara intermedieri, armonizarea pozitiei Federatiei Ruse cu obligativitatea Romaniei ce decurge din statutul sau de membru al Uniunii Europene privind regimul aplicabil conductelor transfrontaliere, apoi incurajarea reciproca a investitiilor in tehnologii inovatoare si participarea companiilor rusesti la alcatuirea de clustere. S-a mentionat invitatia adresata domnului Victor Ponta, prim ministru al Romaniei, de a vizita Federatia Rusa. Vom avea in curand o vizita a ministrului de Externe roman la Moscova. Este posibil sa am si eu, in aceasta toamna, o intalnire cu omologul din Guvernul Federatiei Ruse. De asemenea, s-a realizat o evaluare a lucrarilor comisiei mixte impreuna cu domnul copresedinte si in acelasi timp organizarea unor forumuri economice in cadrul Consiliului de Afaceri ce insoteste comisia noastra", a mai afirmat ministrul Economiei.