Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea OUG 34/2006 prin care introduce termene limita pentru fiecare etapa a procedurilor principale de achizitie care depinde exclusiv de vointa si actiunea autoritatii contractante in cauza". De exemplu, pentru licitatia deschisa, termenul maxim in vigoare pentru evaluarea ofertelor este de 25 de zile plus prelungire nedeterminata. Prin noul act normativ, termenul maxim va fi de 35 de zile, fara prelungire. Nu este pentru prima oara cand Guvernul Ponta modifica aceste termene. De altfel, chiar Guvernul Ponta este cel care a permis un termen mai indelungat pentru evaluarea ofertelor. In decembrie 2012, termenul pentru evaluarea ofertelor a fost majorat de la 20 de zile, la 25 de zile cu posibilitate de prelungire.

Guvernul considera ca noile masuri vor permite o accelerare a procedurilor de achizite publica. "Principalele tipuri de proceduri de achizite publica utilizate la atribuirea contractelor de valori medii si mari (licitatie deschisa, licitatie restransa, dialog competitiv si negociere cu publicarea anuntului) contin in structura lor mai multe etape obligatorii de a caror durata de derulare depinde si durata totala a procedurii. Acele etape a caror durata depinde exclusiv de actiunea/inactiunea functionarilor autoritatii contractante sunt etapa de selectare a candidaturilor, etapa de derulare a dialogului si etapa de evaluare a ofertelor. In practica s-a constatat ca tocmai aceste etape (si nu etapele care depind de ofertanti) sunt mari consumatoare de timp, de multe ori existand indicii clare care sa ateste existenta unei tergiversari nejustificate a momentului adoptarii deciziei finale de catre comisia de evaluare", informeaza Guvernul.

In decembrie 2012, in urma unei modificari a OUG 34/2006 privind achizitiile publice, termenul pentru evaluarea ofertelor a fost majorat de la 20 de zile, la 25 de zile de la data deschiderii ofertelor, cu posibilitate de prelungire (Sursa).

Termenele propuse pentru fiecare procedura