OmniTRAX:
- OmniTrax este una dintre cele mai mari companii feroviare si de management al transporturilor private din America de Nord, operand 16 retele feroviare din 10 state americane si trei provincii canadiene, conform datelor de pe site-ul propriu. Compania, membra a The Broe Group, are sediul central in Denver, Colorado, si ofera de asemenea si solutii de dezvoltare industriala si de real-estate.
- OmniTRAX a fost fondata in 1896, iar in prezent este condusa de Brad Skinner care este presedinte executiv si director executiv (CEO) interimar. Anterior, Brad Skinner a detinut pozitii de management in companii precum Schneider National, American President Domestic, Southern Pacific, Fritz Companies, TMM/TFM, si la Transtrade Inc.
GFR
- Grup Feroviar Român (GFR) este o societate cu capital social integral privat si parte a grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica. GFR este lider naţional în domeniul transportului feroviar de produse petroliere, cel mai mare operator feroviar privat din tara, efectuand transporturi naţionale pe toate liniile din România, conform datelor de pe site-ul companiei.
- GPR si-a inceput activitatea ca operator de manevra in 2001, iar in 2002 a debutat pe piata de transport feroviar efectuând servicii pentru Petrom (în prezent membră a grupului OMV). Ulterior si-a extins cota de piata furnizand servicii de transport petrolier si pentru Conpet şi RAFO. In luna august 2010 GFR a devenit cel mai important furnizor de servicii feroviare pentru S.C. Petrotel LUKOIL S.A, iar in luna decembrie a aceluiasi an a devenit cel mai important furnizor de servicii de manevra si transport pe cale ferata pentru Grupul ROMPETROL N.V, mai arata datele de pe site-ul propriu.
- Cele mai recente date de la Ministerul de Finante indica faptul ca in 2011, GFR a obtinut o cifra de afaceri de 761,05 milioane lei si un profit net de 28,9 milioane lei. Compania avea in 2011 datorii de 481,3 milioane lei, iar numarul mediu de angajati era de 2386 de salariati. In prezent, directorul general al GFR este Sorin Chinde, fost director comercial al CFR Marfa, potrivit EVZ.
- Intr-un articol publicat de Ziua in luna ianuarie 2013, se mentiona ca: "Directorul general de la Grup Feroviar Român (GFR), care face parte din grupul Grampet, este un fost director al CFR Călători, Sorin Chinde, iar soţia acestuia - Cristina Cintia Chinde - este tocmai actualul director comercial al... CFR Călători. Cristina Chinde este cea care face politica de preturi la CFR Călători, iar potrivit informaţiilor detinute de ZIUAnews, face prețurile în aşa fel încât să iasă în câştig... GFR. Atunci când CFR Călători şi GFR participă la vreo licitaţie, GFR ştie dinainte cu ce ofertă urmează să vină cei de CFR Călători. Cristina Chinde este cunoscută în companie şi sub numele de „Naşa Mare”, pentru că, deh, cei trei supercontrolori - Florin Truică, Valentin Cioncan şi Gheorghe Cazacu, care de ani de zile colectează şi împart banii de la naşii de tren, sunt sub papucul doamnei director comercial. Trebuie precizat că familia Chinde deţine cinci apartamente şi două terenuri (în total 5.149 mp) în Bucuresti, vreo 15.000 mp la Popeşti-Leordeni, dar şi vreo 180.000 de euro în conturi. Sorin Chinde încasează lunar de la GFR circa 21.000 de lei, adică în jur de 5.000 de euro, iar sotia sa, de la CFR Călători, 6.500 de lei, adică vreo 1.500 de euro".
- Intr-adevar datele de pe site-ul CFR Calatori indica faptul ca Cristina Cintia Chinde este directorul comercial al companiei. Cea mai recenta declaratie de avere a acesteia, din 2011, (vezi documentul atasat) indica faptul ca sotul sau, Sorin Chinde a avut in 2011 venituri salariale de 254.950 lei la GFR, in timp ce Cristina Cintia Chinde a avut venituri salariale de 78.146 lei.
Asocierea dintre Transferoviar Grup (TFG) si Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria
- Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria este un fond de investitii de traditie din Austria fondat in 1957, administrand active de peste 2 miliarde de EUR in domenii cum ar fi managementul activelor, investitii, fuziuni si achizitii, restructurari, dezvoltare rezidentiala, conform datelor de pe site-ul Transferoviar Grup. Donau-Finanz are o experienta vasta in domeniul dezvoltarii, asistentei si gestionarii durabile centrelor comerciale, hoteluri si facilitati de petrecere a timpului liber, atat pe plan national in Austria, cat si international. Donau-Finanz este calificat in faza finala a procesului de privatizare a unitatii de transport de marfa a Cailor Ferate Bulgare (BDZ) – BDZ Freight Services.
- Transferoviar Grup este o companie infiintata in 2003, al carei obiect de activitate este asigurarea serviciilor de transport/logistica feroviara si manevra feroviara de marfa, gestionarea de infrastructura feroviara, constructia de cai ferate, drumuri si autostrazi. De asemenea, prin accesarea de fonduri europene, societatea este implicata in dezvoltarea infrastructurii feroviare private, in acest moment avand in executie terminalul de containere din Aiud. Societatea activeaza atat pe piata din Romania cat si la nivel international.
- Pe segmentul transportului de marfa, TFG este unul dintre principalii operatori feroviari de marfa de pe piata din Romania, transportand volume semnificative de marfa, pe rute din tara si din Europa, efectuand servicii complexe de logistica feroviara. TFG are participatiuni majoritare in SC UV Aiud SA si SC Transferoviar Calatori SRL. Managerul general al companiei este Kinga Madarasan. Conform informatiilor din reteaua de socializare LinkedIn, Kinga Madarasan a absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
- In luna martie 2013, Bizlawyer.ro informa, citand cotidianul local Trud, ca TFG intentioneaza sa se extinda si in Bulgaria, lansandu-si primele trenuri de calatori private pe aceasta piata. "
- TFG intentioneaza sa aduca in Bulgaria sase garnituri feroviare noi, produse in Romania sub licenta de la Bombardier. Grupul este interesat in special de liniile suburbane in zona oraselor Sofia, Plovdiv si Plevna", mentionta publicatia.
- Cela mai recente date de la Ministerul de Finante arata ca TFG a avut in 2011 o cifra de afaceri de 87,6 milioane lei si un profit net de 13,4 milioane lei. Compania avea un numar mediu de salariati de 355 de angajati si datorii de 91,4 milioane lei.
Privatizarea CFR Marfa este unul din angajamentele asumate de Guvern prin acordul cu FMI. Licitatia pentru pachetul de 51% din actiunile CFR Marfa va porni de la un pret de 180 milioane de euro, iar castigatorul licitatiei va fi stabilit la jumatatea lunii iunie. Procedura va avea trei etape - precalificare, negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, respectiv licitatie cu oferta in plic.
Eu nu inteleg cum la voi nu a ajuns informatia asta pana acum.
OMV a dezvoltat Petrom-ul, daca retii Petromul era pe pierderi inainte de a fi luat de austriaci si capusat la greu. Ca i s-a dat si exploatarea rezervelor e vina guvernantilor, nu a OMV-ului ca a cerut-o, dupa principiul nu e prost cine cere, ci cine da.
Petromul e principalul particular cotizant la bugetul de stat, deci in niciun caz nu i se poate reprosa un management prost....cum s-a intamplat la Petromidia, Rafo Onesti si altele.
Mai zici ca nu se da exploatarea zacamintelor unui privat roman>>>>CARE PRIVAT ROMAN??? Inafara ca nu exista, as fi sigur ca ar fi vreun tepar.
Si cu ce ma incalzeste pe mine ca e privat roman sau strain? taxele care se duc la buget nu depind de nationalitatea proprietarului.
Inafara de asta, austriecii au dovedit ca sunt buni manageri. Vezi cazul Erste, Raiffeisen (locul 1 si 3 la banci.....sau si astia-s prosti), cei din industria cimentului, Strabag, cei din industria deseurilor municipale si multi altii.
De orice poti sa-i acuzi pe austrieci...dar ca sunt prosti manageri nu cred...sunt un fel de nemti.
Aici au gasit ei o oportuitate sa se extinda....bravo lor, ca doar nu aveau sa se duca in SUA, Germania sau Franta....ca acolo sunt altii mai tari ca ei.
In concluzie mai degraba bag mana in foc pentru un austriac decat pentru un roman. Printre altele, romanii (cu exceptia lui Patriciu, care a fost mai destept si si-a luat consultanti americani, fosti prin CIA) nu sunt conectati la piata de capital din Vest, pentru a gasi resurse pentru dezvoltare.
HAI COMUNISTILOR!!! NU NE VINDEM TARA!!!
Asa cum am spus si mai sus imi doresc sa cistige GFR cu toate bubele lor numai pentru ca sint romani si pentru ca mai detin si ceva capacitati de productie (vagoane, material rulant, etc) care altfel ar fi cumparatae din ghici? Austria. Iar noi raminem cu somerii si cu ajutoarele pe care trebuie sa le acordam.
GFR intr-adevar a probat ca poate dezvolta o afacere, asa cum e ea, cu pile, relatii...ma rog...pana la urma vad ca merge, au contracte cu firme private de top (transport prod petroliere).
Cat despre GM de laRaiffesisen, si mie imi plac moldovencele cum si lui Piti ii plac lituaniencele, deci nu vad care-i problema.
Cum am zis, nu se poate nega calitatile austriecilor la management, drept dovada ca au dezvoltat firmele pe care le-au luat si au adus bani de la ei din tara sa-i bage la noi (cazul bancilor).
Cu materialul rulant nu as baga mana in foc, Daca GFR face marfa buna (vagoane, etc) nu vad de ce nu si-ar gasi piata in Romania si afara, mai ales ca ei sunt operatori, deci le pot folosi chiar ei (pe cand vad ca intr-un contract au luat vagoane si locomotive de la CFR prin acea firma mixta)
Dar, la ce licitatii participa operatorul de transport calatori si cel de marfa?
"Atunci când CFR Călători şi GFR participă la vreo licitaţie, GFR ştie dinainte cu ce ofertă urmează să vină cei de CFR Călători"