Programele de prospectare ale Chevron vor ocoli ariile protejate si vor asigura o distanta de cel putin un kilometru de la tarmul Marii Negre, afirma compania, intr-un comunicat remis HotNews.ro, la o zi dupa ce agentia AFP anuntase Agentia pentru protectia mediului din judetul Constanta a emis aviz de prospectie pentru blocurile din Costinesti si Vama Veche.

"Programele de prospectare vor ocoli ariile protejate si vor asigura o distanta de cel putin un kilometru de la tarmul Marii Negre. In judetul Vaslui, Chevron va fora sonde explorare similare cu celelalte sonde conventionale existente in Romania. Conform documentatiei tehnice supuse analizei APM Vaslui, sondele de explorare nu vor implica utilizarea procedeului de fracturare hidraulica", potrivit sursei citate.

Compania subliniaza ca "va intreprinde doar activitati de explorare, care presupun utilizarea exclusiva a tehnologiilor conventionale" iar in judetul Constanta "va derula un studiu de analiza bidimensionala 2D de geofizica a pamantului".

Potrivit acestui comunicat, faza de explorare a zacamintelor de gaze naturale se desfasoara pe parcursul mai multor ani si, in functie de rezultatele obtinute, se va putea determina demararea unei operatiuni de exploatare.

"Chevron nu are nicio intentie sa foreze in orase sau zone locuite, in apropiere de obiective turistice sau culturale, arii protejate prin legislatia in vigoare. Chevron opereaza in deplina conformitate cu legislatia romana si europeana, si la cele mai inalte standarde de siguranta si protectie a mediului, aplicate in industria de petrol si gaze", adauga compania.

Compania americana de energie Chevron, care detine concesiuni pentru explorarea gazelor de sist in Romania, a primit unda verde pentru o astfel de explorare de-a lungul coastei Marii Negre, a precizat, miercuri, Ministerul Mediului, pentru AFP.

"Agentia pentru protectia mediului din judetul Constanta a emis aviz de prospectie pentru blocurile din Costinesti si Vama Veche", a precizat Ministerul Mediului. Chevron a primit inclusiv permisiunea de a efectua explozii controlate la o adancime de 10-15 metri, pe o suprafata de 1.800 de kilometri patrati.

Avizele au fost emise la jumatatea lunii aprilie, in pofida controverselor asupra metodei de extractie. Potrivit ecologistilor, aceasta tehnica presupune injectarea in stanca, la inalta presiune, de cantitati uriase de apa si substante chimice, care pot polua apele subterane si instabiliza solurile.

Chevron a obtinut deja in luna ianuarie trei certificate pentru inceperea explorarii in regiunea Barlad.