Uniunea Europeana a impus drepturi anti-dumping definitive asupra importurilor din China a articolelor de vesela din ceramica, sub forma de drepturi de vama aditionale care pot merge pana la 36,1%, potrivit unei decizii publicate miercuri in Monitorul oficial al UE, scrie AFP.

UE aplicase deja in 15 noiembrie 2012 drepturi provizorii pentru o durata de sase luni, in urma unei plangeri a producatorilor europeni de vesela din portelan si faianta depuse in 3 ianuarie 2012, care continea elemente de probe de practici de dumping care prejudiciau acest sctor in Europa.

In timpul anchetei, Comisia a evaluat marjele de dumping la importurile de vesela chinezeasca mergand de la 17,6% la 58,8% si a decis deci sa aplice temporar drepturi aditionale echivalente.

Rata drepturilor aditionale definitive sunt mai putin ridicate, mergand de la 13,1% pana la 36,1%. Ele se aplica pentru mai multe zeci de societati din China si vor fi in vigoare cinci ani.

UE este angajata intr-o lupta comerciala cu China. O sursa europeana a confirmat miercuri informatiile din presa potrivit carora Bruxellesul se pregateste sa trimita in cursul acestei zile o scrisoare guvernului chinez pentru a-l avertiza ca ar putea fi impuse taxe grupurilor telecom Huawei si ZTE pentru practici comerciale neloiale.

Comisia impusese deja saptamana trecuta taxe de 47% pentru importurile de panouri solare produse in China. Beijingul a replicat anuntand deschiderea unei proceduri anti-dumping vizand in special producatorii europeni de tuburi fara sudura.