O companie chineza va investi aproape 600 de milioane de euro in modernizarea grupurilor energetice 3 si 4 de la Termocentrala Mintia, in baza unui credit pe 20 de ani, cu dobanda de 2%, ce va fi perfectat intre Compania Nationala de Electricitate si Inginerie din China si Complexul Energetic Hunedoara (CEH), a declarat luni directorul general al CEH, Daniel Andronache, citat de Agerpres.

El a explicat ca partea chineza este producator de utilaje pentru sectorul energetic si ca echipamentele necesare Termocentralei Mintia vor fi montate pe cheltuiala partenerului strain, urmand ca CEH sa restituie banii in rate egale, calculate la circa un milion de euro pe luna.

"Ei vin, monteaza instalatiile, apeleaza la forta de munca locala, pe care o platesc ei. Dupa ce terminam si facem receptia lucrarii, timp de 20 de ani vom returna banii, cu o dobanda de 2%", a precizat directorul CEH Hunedoara.

Contractul dintre cele doua parti ar putea sa fie semnat in maximum doua luni, discutiile tehnice si financiare fiind incheiate. Urmeaza sa fie stabilite detaliile care tin de partea juridica si economica a contractului, pentru ca achizitia sa corespunda cerintelor legale.

Prima investitie care va fi efectuata la Termocentrala Mintia va fi constructia si montajul unei instalatii de desulfurare si retehnologizarea grupului energetic 4. Proiectul va incepe in acest an si este evaluat la circa 200-300 de milioane de euro.

Urmatoarea etapa va include continuarea lucrarilor la instalatia de desulfurare a grupului energetic 3, dezvoltarea unui sistem de producere a energiei electrice pe sistem de gaz metan si a unei retele de microhidrocentrale.

"Vom construi noi o prima hidrocentrala, dupa care vom dezvolta un lant de productie hidro care sa ne permita sa ajungem cu pretul energiei electrice intre 35 si 40 de euro pe MWh, cost de productie cu care putem iesi pe piata europeana pentru a vinde energie. Prima microhidrocentrala va fi pe Mures, folosind barajul existent la Mintia", a adaugat Daniel Andronache.

Potrivit acestuia, constructia si montajul instalatiilor de desulfurare vor fi incheiate pana in anul 2016, investitia fiind prioritara. Fara aceste tehnologii se incalca prevederile de mediu stabilite de Uniunea Europeana, iar termocentrala va avea probleme in functionare.

In prezent, productia zilnica de energie a CEH este de 410 MW, din care Termocentrala Mintia asigura 300 MW, iar diferenta este realizata de Termocentrala Paroseni.