Ministerul Economiei demareaza procedura de atragere a investitorilor la Cuprumin, urmand sa fie publicat in cursul zilei de joi, 23 mai, pe site-ul institutiei, un anunt de intentie, a declarat ministrul Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, a fost selectat in calitate de consultant juridic, tehnic si financiar un consortiu format din Bostina& Asociatii si Zamfirescu, Racoti & Asociatii care va pregati pana pe 17 iunie o strategie de atragere a investitiilor. Investitorii interesati "ne dau o suma de bani si in contul acelor bani le dam productia pe o anumita perioada de timp", a precizat Vosganian explicand formula de parteneriat cu viitorul investitor. Practic, Cuprumin nu va fi privatizata, iar statul va ramane in continuare actionar.

Consultantul va stabili suma necesara investitiilor si "cine are are suma asta va putea beneficia de productia de la Cuprumin", a mai spus Vosganian. Selectia investitorului va fi facuta prin procedura negocierii.

Potrivit ministrului, exista 7 companii interesate de Cuprumin, insa si-au manifestat interesul pentru privatizare. Vosganian a precizat ca nu sunt la curent cu noua decizie a ministerului de a merge pe formula atragerii de investitii si nu de privatizare.

Dupa ce va fi selectat investitorul, va fi incheiat un contract de parteneriat pe o perioada de timp care va depinde de evolutia pretului la cupru pe pietele internationale. Contractul va putea avea o durata de 3,4 sau 5 ani. Practic, perioada de parteneriat va fi stabilita in functie de evolutia preturilor. Vosganian a spus ca in ultima perioada piata cuprului a ajuns intr-o situatie delicata, deorece preturilor au scazut foarte mult, cu peste 25%.

Cu doar cateva zile inainte de publicarea anuntului de intentie, directorul general al Cuprumin a fost schimbat. Potrivitpresei locale, pe 20 mai a fost numit un apropiat al ministrului Relu Fenechiu, si anume Nicolae Iordache, fost director la MinBucovina SA Vatra Dornei. Intrebat de aceasta numire, Vosganian neaga faptul ca noul director general ar fi un apropiat al ministrului Fenechiu.

UPDATE Formula de asociere a mai fost utilizata si in 2007, tot la Cuprumin si tot de Ministerul Economiei, condus in acea vreme de Varujan Vosganian. In iunie 2007 a fost incheiat un contract cu un consortiu format din societatile Cuprom SA Bucuresti, Energo Mineral SA Baia Mare si Ipronef SA Bucuresti, detinut de oamenii de afaceri Horia Simu si Horia Pitulea, asa numiţii "bancheri ai cuprului". Potrivit contractului incheiat pe o perioada de 10 ani, consortiul se angaja sa investeasca 155 milioane de euro in retehnologizare, in urmatorii cinci ani. Investitia nu a fost realizata. Ba mai mult, in iulie 2009, dupa o lunga perioada de stagnare a activitatii, consortiul a denuntat contractul. Motivul invocat a fost ca statul a refuzat sa renegocieze anumite clauze contractuale si a refuzat sa acorde anumite garantii pentru investitiile care urmau sa fie facute. Din cauza faptului ca nu au fost realizate investitiile necesare, exploatarea de la Rosia Poieni detinuta de Cuprumin a fost la un pas de dezastru. De fapt, consortiul a renuntat la contract in momentul in care au inceput sa apara problemele de mediu. Consortiul ar fi trebuit sa inceapa procedurile de ecologizare si neutralizare. In 2007 cand a fost incheiat contractul pagubos de asociere ministru al economiei era tot Varujan Vosganian.

Despre acest contract a vorbit si fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, chiar in ziua motiunii care a dus la caderea guvernului condus de acesta. "In iunie 2007, autoritatile au incheiat un astfel de contract de cooperare cu Energo Mineral SA, de fapt un consortiu alcatuit din Energo Mineral, Cuprom si Ipronef, o firma romaneasca cu actionari romani. Energo Mineral se angaja sa investeasca circa 155 de milioane de euro in retehnologizarea exploatarii miniere, in schimbul dreptului de exploatare a cuprului. Din pacate, obligatiile contractuale nu au fost respectate. Energo Mineral nu a facut investitiile asumate, nici macar pe cele de mediu, nu si-a achitat datoriile fata de Cupru Min, a exploatat la maximum utilajele din dotarea societatii, asa cum a exploatat minereul cuprifer in perimetrul in care se realizasera anterior lucrari de descoperta fara a face nicio investitie pentru a asigura continuitatea exploatarii minereului pe o perioada mai indelungata. Timp de doi ani, Energo Mineral a extras cupru fara investitii, facand un profit de sase milioane de euro pe an. In iulie 2009, dupa o stagnare a activitatii de noua luni si trimiterea in somaj a 360 de persoane, Energo Mineral a denuntat contractul cu S.C. Cupru Min S.A., ramanand cu datorii de aproximativ 40 de milioane de lei fata de Cupru Min. Cu acelasi consortiu, tot in iunie 2007 s-a incheiat un alt contract de cooperare si pentru S.C. Moldomin S.A. Moldova Noua, care s-a derulat cam in aceleasi conditii ca si cel de la Cupru Min. "Reusita" procesului s-a concretizat in intrarea MOLDOMIN in lichidare in anul 2010, pentru datorii de 50 de milioane de euro. Acestea sunt datele. Si chiar daca unii analisti economici au denumit aceasta asociere "o privatizare intre prieteni", eu va las pe dumneavoastra sa trageti concluziile, afland foarte usor cine se afla in spatele acestor companii mentionate", a declarat Ungureanu in ziua motiunii. Reamintim ca unul dintre motivele caderiii guvernului Ungureanu a fost esuarea privatizarii Cuprumin in aprilie 2012.

Tot in 2007, acelasi consortiu a incheiat un contract de cooperare si cu Moldomin. Contractul a avut acelasi final ca in cazul Cuprumin. Insa, Moldomin a intrat in lichidare. Resursele detinute de statul roman prin intermediul Moldomin sunt estimate la o treime din resursele totale cuprifere ale Romaniei, o companie elvetiana exprimandu-si interesul pentru aceasta societate, a spus ministrului Economie. Acesta sustine ca o companie din Elvetia este interesata sa cumpere perimetrele detinute de Moldomin. "Moldomin are sentinta de lichidare data, iar lichidatorul a si vandut mare parte a activelor. Sub pamant exista resurse pe care le estimam la peste o treime din resursele totale cuprifere ale Romaniei",a mai spus Vosganian.

Exista o companie elvetiana, Mineco AG, care si-a manifestat interesul fata de Moldomin inca din 2011. Actionariatul grupului Mineco nu este cunoscut.