Hotararea privind aprobarea unor masuri in vederea reorganizarii prin divizare partiala a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului "Minvest" - S.A. Deva si infiintarea Societatii "Minvest Rosia Montana" - S.A., care se va ocupa exclusiv de proiectul Rosia Montana si care va functiona doar in subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova, a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial.

Noua companie va rezulta din reorganizarea, prin divizare partiala, a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, care detine in prezent 19,3% din actiuni la societatea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

Infiintare noii companii este argumentata de Guvern prin faptul ca realizarea proiectului de exploatare a minereului aurifer din zona Rosia Montana poate genera venituri din exploatare si contributii directe la bugetul de stat estimate la mai multe miliarde dolari, poate avea o contributie majora la relansarea industriei miniere din Romania si la crearea unui numar semnificativ de locuri de munca intr-o zona puternic afectata de somaj.

Sunt argumentate si interesul statului de a avea un control corporativ direct asupra societatii Rosia Montana Gold Corporation, potentialul financiar ridicat al proiectului, care justifica un transfer al beneficiilor aferente cotei de 19,3% direct catre bugetul de stat, precum si faptul ca statul roman trebuie sa isi asigure maximizarea beneficiilor economice si incasarilor bugetare din proiectul Rosia Montana independent de evolutia viitoare a Minvest.