Ministrul economiei, Varujan Vosganian, considera ca Oltchim trebuie sa mearga pe calea redresarii, in ciuda opiniei diferite ale organismelor internationale. Potrivit ministrului, FMI a cerut lichidarea companiei. "Asadar era o sentinta de condamanare la moarte", a adaugat Vosganian. Acesta a precizat ca a fost aleasa, impreuna cu administratorii judiciari, solutia redresarii deorarece Oltchim este unul dintre jucatorii importanti din domeniul sau. In paralel cu rederesarea, Ministerul Economiei pregateste un nou proces de privatizare. In aceste conditii, luni, 3 iunie, va fi publicat un anunt prealabil de oferta pentru Oltchim.

Investitorul interesat de Oltchim trebuie sa aiba bonitate, certificata de scrisori de bonitate bancara si de confort, care sa acopere cel putin 25% din suma care trebuie angajata. De asemenea, trebuie sa aiba experienta in domeniul chimiei si petrochimiei.

Ministrul a mai spus ca obiectivul este ca in septembrie-noiembrie 2013 combinatul sa ajunga sa fie sufiecient de credibila pentru a putea acoperi activitatea pe anul 2014 prin contracte ferme. "Un Oltchim lipsit de aceste contracte ar fi mai putin credibil decat un Oltchim care are piata asigurata pentru 2014", a mai spus Vosganian.

In ceea ce priveste reorganizarea, va fi format un SPV (Special Purpose Vehicle), "un vehicul special care sa preia partea functionala a Oltchim care se suprapune in lunii mari peste intregul Oltchim, in care sa includem si piroliza de la Arpechim. Datoiile vor ramane la Oltchim 1, iar Oltchim 2 va fi curatat de datorii", a mai spus Vosganian.