Comisarul european insarcinat cu Industria, Antonio Tajani, a prezentat marti, in Parlamentul European, planul de actiune pentru relansarea sectorului siderurgic care, potrivit Comisiei, are in continuare "un viitor promitator" in Europa, in ciuda unei cereri slabe si a unei supracapacitati mondiale de productie, scrie AFP.

"Industria siderurgica are un viitor promitator in Europa. Si acum, in pozita sa de lider traditional in fabricarea de produse inovatoare, este capabila sa cucereasca un avantaj concurential la scara mondiala", a afirmat Tajani, prezentandu-si "Planul de actiune pentru redinamizarea industriei siderurgice in UE".

Siderurgia constitutie "un sector strategic important pentru Europa si un motor de crestere (...) Ne dorim ca pana in 2020 cota industriei in PIB sa fie de ordinul a 20%", a adaugat comisarul italian.

Planul acestuia nu prevede ajutoare directe dar vizeaza stimularea cererii in special in domeniul "masinilor curate" si a imobilelor putin consumatoare de energie, doua dintre principalele debuseuri ale otelului in Europa.

Comisarul are in vedere de asemenea imbunatatirea accesului industriei la pietele externe luptand in special impotriva "practicilor neloiale" si garantand accesul la meteriile prime esentiale pentru sector.

"Piata materiilor feroase va fi supravegheata pentru a intari securitatea aprovizionarii intreprinderilor siderurgice din UE" care le utilizeaza ca materie prima.

Comisia Europeana s-a angajat de asemenea sa scada costurile suportate de aceasta industrie, in special cele care decurg din reglementarile UE. Aceasta propunere este deja criticata de ecologisti, care acuza o "repunere in discutie" a politicii europene de lupta impotriva incalzirii globale.

"Nu apreciind ca acest cadru privind mediul este o constrangere va reusi Europa sa valorizeze produsele cu valoare adaugata inalta", a apreciat eurodeputatul francez al Verzilor Yannick Jadot, care acuza acest plan ca "serveste intereselor lui (Lashkmi) Mittal", patronul gigantului mondial al sectorului.

Com isia Europeana doreste astfel sa "faca abordabile" costurile energiei, unde industria siderurgica este un mare consumator.

Pentru a ajunge la acest obiectiv, Tajani conteaza pe punerea in practica a pietei interne a energiei si diversificarea ofertei. De asemenea, el preconizeaza contracte de aprovizionare cu energie pe termen lung, la preturi mai mici.

Planul va fi evaluat timp de un an pentru a vedea daca isi atinge obiectivele.

Confruntata cu un declin al cererii de otel, siderurgia europeana este confruntata cu provocari dificile. Cererea de otel in Europa este in prezent cu 27% sub nivelul dinaintea crizei. Forta de munca s-a redus cu 10% in perioada 2007 - 2011.

In ciuda acestor evolutii, UE este al doilea mare producator de otel la nivel mondial, cu o productie de peste 177 milioane tone de otel pe an, ceea ce reprezinta 11% din productia mondiala, si cu un numar de angajati de 360.000 de persoane.

Potrivit OCDE, cererea mondiala de otel ar trebui sa creasca si sa atinga 2,3 miliarde tone pana in 2025, in principal in sectoarele constructiilor, transporturilor si ingineriei mecanice, in special in economiile emergente.

Cel mai mare grup mondial, ArcelorMittal, a anuntat ca "primeste favorabil" acest plan, care "reprezinta o prima etapa importanta pentru sustinerea siderurgiei in Europa".

"Planul de actiune pentru otelul european vizeaza plasarea industriei siderurgice in cea mai buna pozitie posibila pentru a se adapta la noua realitate a pietei in Europa", a afirmat Robrecht Himpe, PDG al diviziei Flat Carbon Europe si membru al Comitetului de conducere al ArcelorMittal, citat intr-un comunicat.