Camioanele din Turcia care transporta legume si fructe si declara la vama ca sunt doar in tranzit pe teritoriul tarii noastre ar putea fi monitorizate prin GPS, potrivit unei masuri prezentate in cadrul sedintei de Guvern si explicate pentru HotNews.ro de catre Achim Irimescu, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii. "Un camion care intra in tara primeste un GPS si apoi il lasa la iesire si noi verificam traseul. Sunt foarte multe tir-uri care in prezent spun doar ca tranziteaza Romania, dar intra pe la Giurgiu si se opresc si descarca marfa in Ilfov. E o manevra <>, iar fructele si legumele turcesti risca sa fie contaminate de chimicale", sustine Irimescu. "Asa ne-au facut-o si turcii in trecut", mai sustine oficialul roman.

Control la tiruri cu fructe si legume (foto arhiva)Foto: Agerpres

Secretarul de stat Achim Irimescu a declarat, miercuri, la Slobozia ca ministerul Agriculturii face eforturi pentru stoparea comertului cu fructe si legume turcesti in Romania si ca pentru control, dar mai ales stoparea importurilor frauduloase, camioanele turcesti vor fi monitorizate prin GPS.

Cum ar raspunde turcii la o astfel de masura?

"N-au de ce sa protesteze. Asta e o procedura pe care ei ne-au aplicat-o inainte sa ne gandim noi la ea", a raspuns pentru HotNews.ro secretarul de stat Achim Irimescu.

"Asa ceva a practicat si Turcia pe vremea cand ne-a lasat camioanele cu ovine catre tarile arabe si apoi ni le-au blocat ca au avut ei interes pe piata araba. Ne-au cautat nod in papura si motivele lor erau puerile. Ca sa ne monitorizeze, ne puneau pe fiecare camion un GPS. Noi acum, practic, nu inventam nimic", a conchis secretarul de stat in Agricultura.

Legumele si fructele turcesti, monitorizate cu GPS-ul in Romania

Achim Irimescu a confirmat pentru HotNews.ro ca ideea a fost dezbatuta in sedinta guvernul si ca "a fost primita favorabil".

"S-a discutat. Ideea a fost primita favorabil. Asteptam raspunsurile de la ministerele implicate, de la ANAF, de la Ministerul Finantelor, de la Ministerul Transporturilor", a spus Irimescu.

"Nu e ceva nou. Asa ne-au facut-o si turcii", a continuat acesta.

"Practic punem un GPS pe fiecare camion care intra in tara si il lasa la iesirea din tara. Sunt camioane care spun ca sunt in tranzit catre europa de Vest, dar ei lasa marfa in tara. Nu mai ajung in Ungaria, in Germania. Ei declara una la frontiera si alta fac", a declarat Irimescu.

"Legumele si fructele turcesti risca sa fie contaminate de chimicale"

In plus, potrivit spuselor secretarului de stat, in multe cazuri fructele si legumele din Turcia sunt pline de chimicale si pun in pericol sanatatea consumatorilor.

"Au fost cazuri cand am gasit multe legume contaminate. Asta inseamna ca vom reincepe controalele. Pe langa vanzarea la negru, aceste transporturi reprezinta si un risc de sanatate. Ei folosesc produse chimice nepermise pe piata europeana - pesticide, insecticide aduse din China, mai ieftine - si intra cu ele, iar noi trebuie sa le verificam", sustine Irimescu.

TIR-urile turcesti ar putea fi monitorizate prin GPS in Romania

TIR-urile turcesti ar putea fi monitorizate prin GPS in Romania

Foto: Agerpres

Intrebat ce amploare are acest fenomen, Irimescu a precizat ca se asteapta in prezent date oficiale de la institutiile de profil, dar ca "din informatiile noastre sunt multe tiruri care fac aceasta manevra".

"Astept si propuneri de la ministerele de profil, poate sunt si solutii mai simple. Cineva spunea ca de la supermarketurile sa ni se comunice ce marfa turceasca se vinde. Doar ca s-ar putea sa dam peste alt fel de interese daca vorbim de hypermarketuri", a declarat secretarul de stat.

Cum va functiona sistemul?

"Un camion intra prin Vama Giurgiu. El teoretic este vamuit la bulgari, la primul punct de intrare in Uniunea Europeana. Eu il opresc, ii pun un GPS si la iesire din tara, la Nadlac sa spunem, lasa GPS-ul acolo si astfel verifici traseul. In orice caz, daca lasa marfa la Ilfov, cum se practica de obicei, nu-i mai convine sa bata drumul sa iasa din tara si sa se intoarca", a explicat pentru HotNews.ro.

"Noi verificam traseul, nu si incarcatura, dar nu-i convine lui pentru cat castiga sa bata atata drum doar sa lase GPS-ul la granita de Vest", mai spune Irimescu.

Aparatele si statiile GPS vor fi ale statului

Achim Irimescu

Achim Irimescu

Foto: Ministerul Agriculturii

"Aceasta masura ar pute s-o puna in practica Politia de Frontiera. Astfel de statii de GPS ar trebui sa existe. Nu stiu exact situatia, daca exista aparatele sau trebuie sa se faca o licitatie publica pentru achizitionarea lor. Asta ramane sa vedem. Datele vor fi controlate de Politia de Frontiera si ne vor transmite si noua datele", sustine secretarul de stat.

De ce doar camioanele turcesti?

"Importurile cele mai mari de fructe si legume vin din Turcia. In special rosiile care le omoara pe cele romanesti", mai spune oficialul roman.

Fenomenul importurilor ilegale si potential contaminate de legume si fructe, dar si alte tipuri de marfuri din Turcia nu este unul nou. Transporturi ilegale si cu legume contaminate au fost descoperite constant de autoritati, insa masurile preventive nu si-au aratat pana acum eficacitatea, iar fenomenul persista.

Fenomenul importurilor frauduloase si periculoase de marfuri turcesti: controale, arestari si marfuri contaminate in primele luni ale anului

Un ultim exemplu in acest sens este controlul amplu realizat de Politistii Directiei de Investigare a Fraudelor, pe 26 aprilie, la societati comerciale din Bucuresti si Ilfov care desfasoara activitati de comert cu marfuri din Turcia si Bulgaria.

Cu aproape o saptamana inainte, procurorii DNA l-au saltat pe liderul unei grupari turce care a dominat in ultimii ani piata de legume si fructe din Romania, iar in luna martie, pe 6, Autoritatea Sanitar Veterinara din Romania a depistat peste 10 tone de legume si fructe din Turcia contaminate cu pesticide.