Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca Romania va fi un partener al oricarui investitor care transfera tehnologie si care creeaza locuri de munca in tara noastra. Prezent la deschiderea fabricii Lufkin de utilaje petroliere din comuna Aricestii Rahtivani, judetul Prahova, seful statului a aratat ca SUA s-au dovedit a fi un bun partener al Romaniei iar ca autoritatile romane, la randul lor, sunt decise sa ramana "parteneri loiali partenerului nostru american" si sa isi indeplineasca obligatiile.

Presedintele a subliniat ca Parteneriatul strategic dintre Romania si SUA nu vizeaza numai securitatea, ci si transferul de tehnologie, educatie, mediu, Visa Waiver, dar si investitii americane in Romania, amintind aici alte companii companiile care au investit in tara noastra, precum Ford, IBM sau Oracle.

Declaratii Traian Basescu:

  • Parteneriatul cu SUA este un parteneriat care, asa cum este inscris in documentul comun dintre mine si presedintele Obama, vizeaza nu numai securitatea, vizeaza transferul de tehnologie, educatie, mediu, Visa Waiver, investitii americane in Romania.
  • Lufkin nu este unicat, uitati-va la Craiova, avem uzinele Ford unde se asambleaza un automobil Star Trek. La Craiova se produce cel mai modern motor al lumii, calificat ca atare in anul 2012.
  • Uitati-va la  Bucuresti, la centrul Oracle, unde lucreaza 1800 de tineri IT-isti si unde s-a luat decizia extinderii acestui centru cu tehnologia de varf Oracle. Softurile industriale, in numele Oracle, se produc in Romania si poarta eticheta "fabricat in Romania".
  • Uitati-va la IBM, un alt gigant american care anul trecut a luat decizia sa isi dezvolte un centru de cercetare in Romania.
  • Asta inseamna ca parteneriatul strategic cu Romania este mult mai amplu decat suntem obisnuiti sa il intelegem si eu il consider un succes politic al Romaniei, in primul rand, pentru ca multe state ar vrea sa aiba astfel de parteneriate cu SUA, dar sunt doar cateva care au astfel de parteneriate care vizeaza, inclusiv, transferul de tehnologie, asta inseamana incredere.
  • Noi ne-am dovedit buni parteneri si in relatia cu Ford, si in relatia cu Oracle, si in relatia cu Lufkin.
  • De ce spun buni parteneri? Pentru ca atunci cand Lufkin a hotarat sa investeasca in Romania, noi am spus "participam si noi cu un ajutor de stat la aceasta investitie".
  • Vreau sa stiti ca statul roman a investit pentru ca locurile de munca sa fie create aici, la Aricesti, 28 milioane euro in momentul de fata.
  • Vom fi un partener al oricarui investitor care transfera tehnologie in Romania si care creeaza locuri de munca.

  • Este un moment poate bun pentru a evoca ce se intampla, aici, intr-un context mai larg.
  • In perioada de criza grea pentru Romania, in 2009-2010-2011, Guvernul Romaniei a acordat ajutoare de stat in valoare de 450 milioane euro, ajutoare care se materializeaza in acesti an in investitii de peste 2,5 miliarde euro.
  • Poate multora li se pare ciudat ca, in perioada de criza, Romania si-a permis asemenea investitii. Ne-am permis asemenea investitii pentru ca vedeam viitorul si intotdeauna ajutoarele de stat au fost acordate companiilor care dezvolta tehnologii noi in Romania. Lufkin este una din aceste companii si bucuria noastra este ca partenerul american si-a respectat obligatiile la milimetru, asa acum ele au fost inscrise.
  • Prin investitia facuta aici, la Aricesti, Romania se reafirma ca o tara in care se produce inalta tehnoloie pentru industria petroliera si a gazelor, si era si timpul, pentru ca dezvoltarile care urmeaza in Romania, din acest punct de vedere, fie ca ne referim la Marea Neagra, la gazele de sist, la  revitalizarea extractiei din puturi abandonate datorita lipsei de tehnologie, sa facem extractie integrala a resurselor, sunt realitati care se afla in fata noastra pe termen mediu.
  • As vrea sa subliniez inca o data, cu aceasat ocazie, ca vom ramane parteneri loiali partenerului nostru american si ca ne vom indeplini toate obligatiile asa cum si ei si le-au indeplinit.
  • Ce nu cred insa, legat de investitii, chiar daca astazi discutam despre o investitie a americanilor de 140 de milioane de dolari care geneereaza productie reprezentand un varf tehnologic, nu cred ca ceva poate sa fie de nota 10 pentru ca, sunt convins, cercetarea va face ca peste cativa ani, tot aici, sa se produca noua generatie de echipamente destinate industriei petroliere.
  • Spun acest lucru pentru ca de 10, perfectiunea, nu putea fi decat Nadia, iar ea este irepetabila.

Citeste si Cine este Lufkin, compania care a investit 140 milioane dolari intr-o fabrica de echipamente petroliere langa Ploiesti