Compania americana Lufkin Industries Inc a inaugurat langa Ploiesti o fabrica de echipamente pentru extractia de petrol si gaze, unitate pentru care s-au investit 140 milioane dolari si la care guvernul a contribuit cu subventii de 28 milioane euro. Lufkin a fost infiintata acum 111 ani in Texas si a pornit cu activitati in industria lemnului si cai ferate, investitia de acum fiind cea mai mare din afara SUA.

Unitate a LufkinFoto: Lufkin

La fabrica din comuna Aricestii-Rahtivani din Prahova lucreaza acum 260 de oameni si se va ajunge la 350 spre final de an. Unitatea produce sisteme de extractie a petrolului, mai ales instalatii de pompare, iar lucrarile la fabrica au demarat in octombrie 2010. Capacitatea anuala poate ajunge la 1.100 de sisteme de pompare, iar 90% din productie va merge la export in 20 de tari din emisfera estica.

Fabrica este amplasata in parcul industrial privat Ploiesti West Park, din comuna Aricestii Rahtivani, iar suprafata este de 33 ha.

Lufkin Industries, Inc. comercializeaza si ofera servicii de mentenanta si reparatii pentru unitati de pompare, sisteme automatizate, pompe de gaz cu tija si piston, pompe cu cavitati progresive, cofraje de fundatii si produse de transmisie.

Lufkin a fost infiintata in 1902 in Texas si a pornit cu activitati in industria lemnului si cai ferate, iar din 1925 produce si unitati de pompare. Lufkin s-a listat in 1990 si a facut mai mult de zece achizitii din diverse domenii.

Compania a avut vanzari de 1,28 miliarde dolari anul trecut, din care peste 800 milioane dolari in SUA si doar 77 milioane dolari in Europa.