Omul de afaceri provine din comuna Toflea din judetul Galati, cu populatie majoritara roma, renumita pentru nenumaratele palate cu turnulete. Potrivit ziarului Adevarul, pana la Revolutie, bunicul si tatal sau au lucrat alaturi de alti 20 de mesteri pentru caile ferate romane. ¬Se importa mult. Inclusiv burghie mari, cu care se gaureau traversele de lemn de la sinele de cale ferata", a povestit antreprenorul in primul interviu acordat presei. Imediat dupa Revolutie, a infiintat firma Turnomet SA specializata in vanzarea de produse metalurgice. Cinci ani mai tarziu, a inceput sa livreze conducte petroliere Societatii Nationale a Petrolului SNP Petrom. SNP Petrom ii dadea in compensare produse petroliere. Astfel, a aparut necesitatea infiintarii unei companii de transport feroviar marfa, lucru pe care l-a si facut in 2000. Afacerile sale au inflorit, mai ales, in perioada fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea. Treptat si-a creat un imperiu prin grupul Grampet din care face parte si GFR.
Potrivit informatiilor din presa, Grup Feroviar Roman s-a folosit de activele CFR Marfa, companie care ar fi avut mult de suferit in urma unei asocieri cu societatea lui Stoica. Un reportaj difuzat in emisiunea "Romania te iubesc", de la Pro TV, se vorbeste de asocierea CFR Marfa-GFR pentru infiintarea Rolling Stock Company, o afacere controversata demarata in mandatul lui Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor. Practic, CFR Marfa s-a asociat cu GFR pentru a crea o noua companie, iar 6400 de vagoane si aproape 100 de locomotive au fost declarate in plus pentru CFR Marfa au fost puse la dispozitia Rolling Stock. Participarea CFR Marfa a fost evaluata la 42 de milioane de euro, adica pretul de fier vechi al respectivelor trenuri, in timp ce GFR trebuia sa vina cu banii pt reparatii. Mare parte din acesti bani s-au intors la acelasi holding Grampet Grup din care face parte si GFR, adica reparatiile s-au facut tot la aceeasi companie, se arata in reportajul realizat de Pro TV. Desi, initial CFR marfa era majoritar, Grup Feroviar Roman i-a luat locul ajungand sa detina participatia majoritara. Practic, GFR si-a completat flota cu trenuri luate de la principalul sau competitor. Mai multe vagoane au ajuns la fier vechi. De aici si teama ca in cazul in care CFR Marfa ar ajunge pe mana lui Gruia Stoica, toate vogoanele companiei de stat ar fi taiate si vandute ca fier vechi. Acum GFR detine 30-35% din piata fata de CFR Marfa, 40-45%. Altfel spus, daca ar prelua CFR Marfa, Gruia Stoica ar ajunge sa controleze pana la 80% din piata. In aceasta privinta va fi nevoie si de avizul Consiliului Concurentei. In timpul mandatului lui Radu Berceanu, CFR Marfa a continuat sa piarda contracte in favoarea transportatorilor privati. De exemplu contractul de transport de la Conpet, societate la care Ministerul Economiei este actionar majoritar.
Actualul director general al GFR este Sorin Chinde care a fost sirector comercial la CFR Marfa. In 2005 a trecut la GFR. Un alt angajat al CFR Marfa care a plecat la grupul Grampet a fost Gratian Calin, fost director general al CFR Marfa.
Potrivit ZiuaNews.ro, ingineria demarata in perioada lui Ludovic Orban a fost finalizata in perioada ministrului liberal Ovidiu Silaghi." Printr-o inginerie administrativa, 1025 de vagoane detinute de CFR Marfa au trecut, prin intermediul unei alte firme - Rolling Stock Company Bucuresti, in custodia Grupului Feroviar Roman (GFR), detinut de catre afaceristul galatean Gruia Stoica. Astfel, pe data de 12.12.2012, directorul general al CFR Marfa, Constatin Zaharia, a convocat Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) pentru "modificarea listei vagoanelor care se constituie aport in natura al CFR Marfa la capitalul SC Rolling Stock Company SA prin inlocuirea unui numar de 1025 de vagoane care nu au putut fi indrumate la uzinele reparatoare, cu vagoane de aceeasi valoare totala si caracteristici tehnice care permit manevrarea si expedierea lor la uzine reparatoare", spune ZiuaNews, citat de Cotidianul. Potrivit acestuia, Stoica este poreclit Mengele pentru viteza cu care decide taierea oricarui fel de uzina sau de vagon.
In timp, GFR a ajuns sa incheie contracte cu mari companii precum Compania Nationala a Huilei, Holcim, ArcelorMittal Galati, Petrom, Shell Gaz Romania, Rafo, Rompetrol, Lukoil.
In 2010, ziarul Adevarul relata despre "un scandal de proportii este pe cale sa izbucneasca in legatura cu modul cum compania Conpet SA (cu capital de stat) a acordat un contract de transport de petrol pe calea ferata in valoarea de 200 de milioane de lei noi (circa 50 de milioane de euro)". In acelasi ziar se arata ca exista suspiciuni cu privire la derularea licitatiei in urma careia a fost atribuit contractul companiei conduse de Gruia Stoica si fratele sau Vasile Didila. "Este cunoscut ca debutul in afaceri al lui Didila si Gruia l-a reprezentat comertul de fier vechi. Dezafectarea uzinelor din Tecuci, Marasesti, Adjud si Barlad le-a asigurat marfa necesara. Iar adevarate cohorte de rromi au batut in lung si-n lat, ca achizitori ai grupului, judetele Galati, Vaslui, Vrancea si Bacau", se arata in acelasi articol. Potrivit acestuia, licitatia de la Conpet a fost controversata mai ales din cauza faptului ca "statul a fost tras in piept chiar de catre stat". Oferta depusa de CFR Marfa a fost respinsa de Conpet si atribuita GFR. Aceasta in conditiile in care oferta GFR era la pachet cu CFR Marfa, care singura n-a izbandit.
Intr-un alt articol aparut in 2010 in Jurnalul National se arata ca Stoica a achizitionat societatea Turist Semenic SA pe care apoi ar fi devalizat-o.
Gruia Stoica ar fi fost casatorit cu Valeria Diana Schelean, deputat PDL, unul dintre membrii Comisiei parlamentare de reviziuire a Constitutiei. Parintii Dianei Schelean sunt asociati cu Zoltan Teszari intr-o societate numita RCS Management.
Despre Grup Feroviar Roman
- GPR si-a inceput activitatea ca operator de manevra in 2001, iar in 2002 a debutat pe piata de transport feroviar efectuand servicii pentru Petrom (in prezent membra a grupului OMV). Ulterior si-a extins cota de piata furnizand servicii de transport petrolier si pentru Conpet si RAFO. In luna august 2010 GFR a devenit cel mai important furnizor de servicii feroviare pentru S.C. Petrotel LUKOIL S.A, iar in luna decembrie a aceluiasi an a devenit cel mai important furnizor de servicii de manevra si transport pe cale ferata pentru Grupul ROMPETROL N.V, mai arata datele de pe site-ul propriu.
- Cele mai recente date de la Ministerul de Finante indica faptul ca in 2011, GFR a obtinut o cifra de afaceri de 761,05 milioane lei si un profit net de 28,9 milioane lei. Compania avea in 2011 datorii de 481,3 milioane lei, iar numarul mediu de angajati era de 2386 de salariati. In prezent, directorul general al GFR este Sorin Chinde, fost director comercial al CFR Marfa, potrivit EVZ.
- Intr-un articol publicat de Ziua in luna ianuarie 2013, se mentiona ca: "Directorul general de la Grup Feroviar Roman (GFR), care face parte din grupul Grampet, este un fost director al CFR Calatori, Sorin Chinde, iar sotia acestuia - Cristina Cintia Chinde - este tocmai actualul director comercial al... CFR Calatori. Cristina Chinde este cea care face politica de preturi la CFR Calatori, iar potrivit informatiilor detinute de ZIUAnews, face preturile in asa fel incat sa iasa in castig... GFR. Atunci cand CFR Calatori si GFR participa la vreo licitatie, GFR stie dinainte cu ce oferta urmeaza sa vina cei de CFR Calatori. Cristina Chinde este cunoscuta in companie si sub numele de ¬Nasa Mare¬, pentru ca, deh, cei trei supercontrolori - Florin Truica, Valentin Cioncan si Gheorghe Cazacu, care de ani de zile colecteaza si impart banii de la nasii de tren, sunt sub papucul doamnei director comercial. Trebuie precizat ca familia Chinde detine cinci apartamente si doua terenuri (in total 5.149 mp) in Bucuresti, vreo 15.000 mp la Popesti-Leordeni, dar si vreo 180.000 de euro in conturi. Sorin Chinde incaseaza lunar de la GFR circa 21.000 de lei, adica in jur de 5.000 de euro, iar sotia sa, de la CFR Calatori, 6.500 de lei, adica vreo 1.500 de euro".
E incredibil cum USL isi bate joc de companiile de stat romanesti, sa vinzi CFR Marfa cu doar 200 de milioane de euro unui baiat de la centrul de colectare al fierului vechi ...care e singurul ofertant, e jenant pt un guvern din UE. DEMISIA, FENECHIU !!!
Frumoasa afacere, ce ziceti?
Nu este greu de identificat.
Vai de capul nostru de alegatori idioti !
Bravos popor, vai de capul nostru al tuturor caci nu suntem in stare sa aducem schimbarea in bine, de parca am face-o pentru altii, nu pentru noi.
CFR marfa, a fost construit la urma urmei cu sudoarea parintilor nostri. Si daca a ajuns in asemenea hal, a ajuns tot datorita unora ca fenechiu , ca boghiu fost director la electrica, si alti alti uslasi de frunte .. multi multi ocrotitori de sparlani de fier vechi.. etc.
Asa ca , personal, consider ca ceea ce s-a intamplat cu CFR marfa este nu numai o insulta la adresa romanilor ci mai ales o chestie penala.. Trebuie anulat imediat acest contract, si anchetat acest individ fenechiu, cunoscut pentru escrocherii. Sa-i indepartezi pe germani, sa indepartezi pe alti ofertanti seriosi si sa-l alegi pe gruia .gruianu adunatorul de fier vechi .. Prosti cei de la CFR Marfa ca nu se revolta. Iar in sprijinul lor sa vina si cei de la CRF calatori, sa-i sprijine , pentru ca daca nu, vor ajunge si eu condusi , adica mai pe sleau exploatati de indivizi imbogatiti din furt, ca personajul de mai sus
GFR-ul a dorit să nu mai apară un concurent pe piaţă şi a reuşit. Când să plătească a venit cu tot felul de condiţii inacceptabile. CFR-ul va intra în faliment ca Oltchimul şi GFR-ul va rămâne singur pe piaţă!
Întrebarea este dacă guvernul şi Fenechiu sunt proşti sau au făcut pe proştii.
Ca sa vezi ... desi sunt sigur ca au ofertat mai mult de frica, sa nu vina o firma de afara care sa le taie "malaiul"
Ar fi mai bine sa ramana totul la stat si sa se duca "de rapa"? Cum reuseste unul, cu munca, ambitie,, geniu, asumandu-si niste riscuri, cum sar toti ciocli cu gura pe el. Dece nu faceti voi, desteptilor ?
malaxa a adus muncitori nemti care sa lucreze in uzina si care sa-i invete pe romani sa lucreze.
malaxa a facut afaceri cu regele (cu spagile de rigoare, recunosc), nu cu fenechiu.
malaxa s-a apucat de "avere" serioasa la 37 de ani, nu la 24.
malaxa ii supraaprecia pe angajati )conditii de munca peste media europeana), nu-i platea la negru.
malaxa "gandea" locomotive, nu le "ardea".
malaxa aprecia oamenii de cultura (super sponsorizari), nu manelistii.
PS: un punct comun cu protejatul lui Malaxa, unul dintre ei-Nae Ionescu, am si eu: as interzice comentariile complet dezaxate!
II urez dl Gruia numai succes sa preia CFR. Vorbesc serios.
A aratat ca are competenta sa dezvolte o companie de transport de marfa pe cale ferata, privata, in Romania.
Sa fie bine inteles, CFR sau GFR nu are datoria de a intretine caile ferate romane, asta tine de CFR Infrastructura, deci CFR si GFR platesc redeventa sa foloseseasca caile ferate.
Sper sa mai dispara o societate capusa: CFR Marfa. Da, cititi bine, nu GFR este capusa, ci CFR, care are datorii, management de stat prost, personal supradimensionat, pierderi, capusat, ajutat, subventii.
P.S. In curand, si CFR Calatori se va indrepta spre acelas faliment ca si CFR Marfa, Olchim, Arpechim, Posta...si altele pe care voi comunistilor le sustineti.
Numai la noi nu merg! Nu merg ca-s capusate de altii!!
Singurele "afaceri" pe care stiti sa le faceti sunt bazate pe FURT si CORUPTIE!
Daca in tara asta Politia, DNA, justitia si-ar face datoria, n-ati fi in stare sa supravietuiti nici o saptamana!!!
Luati-va de gat cu ministrii vostri cu tot! Si aruncati-va la gunoi, cu totii!!
Ai dreptate, si eu am locuit in Anglia multi ani si stiu ca e cel mai comod sa mergi cu trenul, la mare viteza si in siguranta.
Poate nu stii, dar s-a privatizat CFR Marfa, deci nu caile ferate. Caile pe care merg trenurile sunt in proprietatea statului.
Se cheama CFR Infrastuctura, care e proprietate de stat.
Deci statul ar trebui sa investesca in infrastuctura feroviara, ca sa merga vagoanele mai repede si in siguranta.
Nu stiu daca ai inteles. Deci CFR persoane e tot de stat. Si cred ca va merge la fel de prost ca si pana acum cat va fi de stat.
Deci, sunt de acor cu tine: caile ferate merg prost cat timp sunt de stat.
P.S. Sa nu comparam tarile vestice, si mai ales alea nordice, cu Romania. De asta nu suntem in Schengen, ca nu au incredere in noi.
cfr marfa capusa cand la licitatii gfr castiga banii statului in competitie cu cfr?
zici ca ai stat in anglia...ai auzit vreodata de asa ceva?
oamenii "scoliti" de cfr se muta la gfr, dar sotiile lor raman in cfr in functii de conducere?
ai auzit in anglia de asa ceva?
o companie de 4,5 milioane profit cumpara cu banii bancilor (credite sperate, nu "semnate") echivalentul a peste 40 (PATRUZECI) de ani de profit si participa si in Bulgaria la o licitatie identica?
ramai in Anglia, tara asta, asa mica si proasta, nu are nevoie de tine.
Good bye Lenin!
DE CE s-a invartit trenul acela, fara ca oamenii sa poata ajunge la un adapost, la un liman?
PENTRU CA cacaciosii de la CFR au dat prioritate unui tren de marfa al acestei JIGODII - iar JIGODIA, scartzan cum e (si "inginer de cai ferate", cum zic lingaii de mai sus) NU a pus un plug adecvat trenului sau cu marafeturi si asta s-a inzapezit!
Celelalte JIGODII, de la CFR, s-au grabit sa deszapezeasca trenul JIGODIEI sus-mentionate iar utilajul lor de deszapezire s-a blocat, blocand linia, la randul lui!!
ASTA este Marele Om De Afaceri, ASTA este CFR!!!
HUO, javrelor!!! Si luati-l si pe scursura de Fenechiu cu voi!!! Vedea-v-as inzapeziti PE VIATA!!
Statul oricand are o aoptiune: nationalizarea.
Daca o iei asa. si strazile, telefoanele, navele, porturile si alte kkt-uri sunt de securitate nationala.....dar nu sunt.
Fratilor: StATUL NU E AGENT ECONOMIC, CAND DRAQUE VETI INTELEGE???
In SUA de ex, de cand "s-a infiintat " SUA, caile ferate au fost constrite de privati, deci caile ferate, chiar si infrastructura, e detinuta de privati.
Ma, voi nu va uitati in oglinda ca sa va vedeti cat de comunisti sunteti??? Acum dupa 24 de ani???
Ce tara de tot rasu-plansu suntem.
Iar ne-au dat bulgarii o lectie de capitalism si de bun simt. Din pacate am ajuns la coada Europei din multe puncte de vedere. Mi-e sila.
La urma urmelor, iliescu, bombo, varanul sint coetnici cu gruia asta si au croit o tara pe masura rasei lor.
Cine mai poate pleaca, cine nu o sa invete dialectul ''romani'' si o sa inghita manele si mizerie, fara numar, fara numar.
firma ,chiar si sotia si copilul dar obiectul de activitate sa nu implice activitati similare cu ale angajatului la stat si neamurile sa nu aibe dreptul sa participe prin firmele lor sau in care sunt asociati la licitatii de achizitie de produse si lucrari din bani publici . S-a facut liniste Domnilor !?
cu asta s-a ocupat tziganul Gruia.
Modalitate?
Scenariu:
1.Sa aducem muncitori straini,sa-i cointeresam sa vina in Romania (nemti, japonezi, olandezi, etc...) ca oricum avem o densitate mica a populatiei
2. Sa "importam" un sistem de invatamant complet diferit de ce avem acum, cu oameni noi, poate tot straini.
Poate in acest mod, peste 20 de ani Romania va arata altfel.
Utopie? Mai mult ca sigur!
Ne pierdem identitatea nationala? Oricum este vraiste. Ce valori mai avem? Micii, gratarele de 1 Mai?
Mai este interesat cineva de muzica, dansuri populare autentice? Patriotism adevarat?...Istorie corecta din care sa invatam?...mai citeste cineva poeziile lui Eminescu?...mai sunt apreciati marii oameni de cultura romani?...
Poate totusi invatam sa ne uitam in oglinda si sa tragem concluzii!