Intreprinderile mici si mijlocii nou-infiintate ar putea beneficia de mai multe facilitati fiscale, potrivit unui proiect de ordonanta publicat pe site-ul Ministerului Economiei, informeaza Avocatnet.ro. Potrivit acestuia, IMM-urile ar putea fi scutite de la plata impozitului pe venit si ar putea plati cu 50% mai putin la contributiile de asigurari sociale. In plus, ar putea fi scutite de la impozitul pe profit, cu conditia sa reinvesteasca profitul in urmatorul an fiscal.

  • Proiectul de Ordonanta prevede modificarea Legii 346/2004 privind stimularea infiintarii intreprinderilor mici si mijlocii. Vezi documentul atasat.

Potrivit proiectului, pentru primul an fiscal de la inregistrarea la Registrul Comertului, microintreprinderile si IMM-urile sunt scutite de la plata impozitului pe venitul realizat in anul fiscal de referinta, dar au obligatia sa-si mentina activitatea si sa obtina venituri din exploatare pe o perioada de minimum doi ani, dupa obtinerea facilitatii, mai precizeaza Avocatnet.ro

Proiectul de Ordonanta a Guvernului mai prevede ca microintreprinderile si intreprinderile mici ar urma sa beneficieze, in primul an fiscal de la inregistrarea la Registrul Comertului, de o reducere cu 50% a contributiilor de asigurari sociale pentru angajatii cu norma intreaga, pe durata nedeterminata. Astfel, angajatorii vor plati cu 50% mai putin pentru CAS, pentru maximum 4 angajati cu varsta sub 25 de ani sau peste 55 de ani. De asemenea, reducerea se aplica si pentru acelasi numar de lucratori necalificati cu varsta cuprinsa intre 25 si 55 de ani.

In cazul in care microintreprinderile si intreprinderile mici angajeaza persoane aflate in somaj, acestea sunt scutite de la plata din contributiile de asigurare sociala pentru primii doi ani de activitate, in cadrul aceleiasi intreprinderi. Facilitatea fiscala se aplica in aceeasi perioada, la fel ca in celelalte cazuri prezentate mai sus.

De asemenea, IMM-urile ar putea beneficia si de mai putin controale fiscale, cel mult o singura data intr-o perioada de trei ani.

In plus, Guvernul ar putea infiinta si un fond de investii cu capital de risc pentru sectorul IMM, denumit Fondul Roman pentru Dezvoltarea IMM, la propunerea autoritatii administratiei publice centrale cu atributii in domeniul intreprinderilor mici si mijlocii. Scopul noului fond ar fi de a sustine capacitatea de inovare si de a facilita accesul IMM-urilor aflate in stadiul de expansiune a afacerii, la un nou instrument de finantare constituit cu participarea statului in parteneriat cu institutii de credit si alte institutii financiare interesate.ro, mai precizeaza Avocatnet.