Victor Ponta il sfatuieste pe ministrul agriculturii, Daniel Constantin, sa nu tina seama de ce zic oamenii politici "prieteni cu tot felul de smecheri si afaceristi in agricultura" si sa taie "toate contractele prin care capusau statul". Premierul l-a asigurat pe ministru ca are tot sprijinul sau in acest sens. "Deci, cand va critica cineva, ganditi-va cine sunt prietenii si sponsorii politici si mergeti mai departe, aveti tot sprijinul meu in acest sens; nu ma intereseaza sponsorii altor oameni politici", a precizat premierul. Acesta a facut referire, in special, la criticile la adresa Guvernului in urma aprobarii unei ordonante de urgenta care prevede transferul unor terenuri aflate in proprietatea Academiei de Stiinte Agricole "Gheorghe Ionescu-Sisesti" catre Consiliul Judetean Braila, institutie condusa de pesedistul Bunea Stancu. Traian Basescu a criticat acest transfer si a spus ca nu va promulga legea de aprobare a ordonantei. De altfel, a fost singurul politician care s-a pronuntat impotriva ordonantei de urgenta care permite transferul terenurilor de la institutul de cercetare la Consiliul Judetean Braila.

"Domnul ministru, nu va uitati la ce zic oamenii politici, indiferent de cat de inalta e functia lor, care sunt prieteni cu tot felul de smecheri si de afaceristi din agricultura! Faceti ordine in continuare. Inteleg ca tot calcam pe musuroaie. Ne-am uitat la marea societate de cercetare de la Braila, care era toata capusata si toata smecherita din 2009, 2010, 2011. Deci, cand va critica cineva, ganditi-va cine sunt prietenii si sponsorii politici si mergeti mai departe, aveti tot sprijinul meu in acest sens; nu ma intereseaza sponsorii altor oameni politici. Taiati-le toate contractele prin care capusau statul, in agricultura, si folositi noul sistem care, iata, incepe sa aduca beneficii", spus Ponta, la inceputul sedintei de Guvern de joi. Acesta a mai spus ca anul acesta, agricultura merge bine. "In sfarsit, merge bine, sigur, si prin voia lui Dumnezeu, ca am avut ploaie destula, dar si prin foarte multe masuri pe care nu le lua nimeni de mult timp: plata in avans a subventiilor, irigatiile".

Potrivit Evz, prin ordonanta de urgenta 81/2013, Guvernul a aprobat transferul a 2.815 hectare de teren agricol de la Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" catre Consiliul Judetean Braila. Printre motive: gestionarea unor programe de cercetare si inovare de catre autoritatile publice locale sau asigurarea bazei materiale incepand cu anul scolar 2013-204 pentru activitatea practica desfasurata de studentii si elevii. Consiliul Judetean Braila este condus de catre Gheorghe Bunea Stancu (PSD), trimis in judecata de DNA in dosarul "Mita pentru PSD".

Presedintele Traian Basescu a spus, zilele trecute, ca va fi nevoit sa retrimita in Parlament legea de aprobare a ordonantei. "Ar trebui, daca suntem responsabili, ca nimeni sa nu mai miste nici un centimetru patrat de la institutele de cercetare. Ma tem ca zilele acestea vreo 2000 - 2500 de ha s-au mutat iarasi pe nu stiu unde si, daca s-a intamplat asa, iarasi, cu siguranta, voi intoarce inapoi la Parlament legea de aprobare a ordonantei", a spus Basescu, cu ocazia lansarii raportului privind agricultura, spatiul rural si industria alimentara a Romaniei.