Numarul actiunilor declansate de Comisia Europeana impotriva Romaniei a inregistrat o scadere, tara noastra situandu-se sub media statelor membre UE de 30 de proceduri in curs, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.Potrivit datelor Comisiei Europene, Romania inregistreaza 25 de cazuri de proceduri de infringement. De asemenea, Romania este unul dintre cele mai rapide state membre UE in ceea ce priveste solutionarea disputelor, cu o medie de aproximativ 19,1 luni/caz, cu opt luni mai putin decat media statelor membre UE, care este de 27 de luni/caz.

In ceea ce priveste procesul de transpunere a directivelor UE privind piata interna, Romania are un deficit de 1%, ceea ce corespunde tintei de deficit stabilite de UE.

MAE mai arata ca Romania are o medie de intarziere in transpunerea directivelor de 6.1 luni, ceea ce o situeaza sub media celorlalte state membre UE de 8 luni. Nicio directiva nu a fost transpusa de Romania cu o intarziere mai mare de 2 ani.

De altfel, Romania nu are nicio condamnare la Curtea Europeana de Justitie cu privire la procesul de transpunere a directivelor UE, mai precizeaza MAE.

Comisia Europeana a dat publicitatii, la data de 04 iulie 2013, rezultatele Tabloului de bord privind Piata Interna a Uniunii Europene, raport semestrial, prin intermediul caruia institutia UE evalueaza functionarea Pietei Interne, aplecandu-se asupra mai multor aspecte esentiale printre care actiunile in constatarea neindeplinirii obligatiilor ("infringement procedures") declansate in acest domeniu si procesul de transpunere a legislatiei UE.

De asemenea, raportul remarca si modul de functionare a centrului SOLVIT gestionat de Ministerul Afacerilor Externe care in ciuda numarului mare de cauze a reusit sa gestioneze cu rapiditate majoritatea solicitarilor aflate in lucru, situandu-se si din acest punct de vedere peste media celorlalte state membre UE. De asemenea, SOLVIT Romania a avut o rata de rezolvare a cauzelor de 94%, peste media de 89% a celorlalte state.

Serviciul SOLVIT este o retea de solutionare a problemelor, in cadrul careia statele membre conlucreaza pentru a solutiona, fara utilizarea unor proceduri birocratice, situatiile survenite din cauza aplicarii necorespunzatoare a legislatiei privind piata interna, in context transfrontalier, de catre autoritatile publice. SOLVIT se ocupa de problemele transfrontaliere intre o intreprindere sau un cetatean, pe de o parte, si o autoritate publica, pe de alta, acolo unde exista posibilitatea ca legislatia comunitara sa fi fost aplicata in mod necorespunzator.