Lucian Dan Vladescu si-ar fi prezentat sau urmeaza sa-si dea demisia din functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), potrivit unor surse gurvenamentale. Contactat de HotNews.ro, Vladescu nu a dorit sa comenteze acest aspect. "Intrebati la Guvern!", a spus acesta. Nici la Guvern nu a fost confirmata informatia. Potrivit surselor HotNews, in locul sau ar urma sa fie numit Bogdan Dobrin, director in cadrul ANRMAP.

Aceasta demisie ar veni pe fondul scandalului contractelor netransparente. Aminitim ca regiile autonome si companiile de stat nu mai sunt obligate sa deruleze proceduri de achizitii publice. Practic, vor putea incheia contracte fara a fi obligate sa organizeze licitatii conform OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica. Parlamentul este cel care a luat aceasta decizie inca de pe 5 iunie, iar Legea a fost publicata pe 28 iunie in Monitorul Oficial, dupa promulgarea acesteia de catre presedintele Traian Basescu. Practic, noile reguli elimina complet transparenta in achizitiile publice si le face incontrolabile.

Legea prevede eliminarea procedurilor de achizitii publice pentru companiile cu capital de stat si regiile autonome si cresterea pragului de achizitii publice (la 30.000 euro) si lucrari (100.000 euro) fara licitatii. "Sistemul de achizitii e complet scapat de sub control", sustine un cunoscator al fenomenului, in timp ce Sorin Ionita (Forum Expert) arata ca s-a dat drumul la strangerea de bani pentru anul electoral.

O analiza a Institutului pentru Politici Publice (IPP) arata ca miza este de aproximativ 17 miliarde de euro - volumul achizitiilor publice din Romania din 2012. Efecte colaterale ale legii: "castrarea" a doua institutii de control si verificare, ANRMAP si CNSC.

Potrivit IPP, "marirea in sine a pragului unei achizitii directe de la 15.000 la 30.000 Euro nu constituie neaparat o sursa de coruptie decat in masura in care statul nu este capabil sa isi puna la punct un mecanism eficient de control asupra celor tentati sa ocoleasca legea prin lotizarea unui contract cu scopul folosirii unei proceduri simplificate de achizitii".

"Problemele de fond ale nefunctionarii sistemului, cauzele cheltuirii ineficiente a fondurilor pentru produse si servicii de slaba calitate nu sunt in continuare abordate, iar credibilitatea procedurilor de achizitii se pierde de la un an la altul, de unde si tentatia abuzarii acestora de catre grupuri de interese, interne si externe, care speculeaza slabiciunea Guvernului. Acelasi Guvern initiaza in continuu modificarile ale legislatiei pana cand cei carora li se aplica nu vor mai putea urmari coerent care sunt obligatiile mentionate, acest lucru afectand indirect credibilitatea sistemului de achizitii", avertizeaza IPP.

Premierul Victor Ponta considera ca ar trebui cautate solutii astfel incat sa fie modificat actul normativ aprobat de Parlament care prevede eliminarea procedurilor de achizitii publice pentru companiile cu capital de stat si regiile autonome. "Eu nu sunt convins încă de faptul că prea multă libertate la achiziţii pentru companii şi societăţi naţionale e o idee bună. Parlamentul, sigur, decide, dar aş vrea să vă uitaţi cu toţii şi să vedem cum facem mai departe. Nu aş vrea să revină la sistemul în care nu ştim pe ce cheltuie banii şi vă rog să vă uitaţi şi dacă e cazul, reintervenim cu un act normativ", s-a adresat premierul ministrilor prezenti la sedinta Guvernului de saptamana trecuta.