Grupul european EADS se pregateste sa-si regrupeze activitatile de aparare si sa preia numele principalei sale filiale, Airbus, au anuntat joi surse apropiate dosarului, citate de AFP.

Potrivit unei scheme care va fi supusa saptamana viitoare spre aprobare consiliului de administratie, grupul, format in prezent din patru divizii, nu va mai avea decat trei.

Actuala divizie de aparare Cassidian va fuziona cu divizia spatiala Astrium si cu Airbus Military, filiala a constructorului de avioane care produce aparate militare de transport, in cadrul unei singure entitati, Airbus Defence.

Grupul va abandona numele sau istoric EADS pentru cel de Airbus. Constructorul de avioane va deveni Airbus Civil Aircraft iar producatorul de elicoptere Eurocopter va fi redenumit Airbus Helicopters.

Potrivit site-ului specializat AeroDefenseNews, conducerea Airbus Defence va fi incredintata directorului Cassidian, Bernhard Gerwert. El va fi secondat de Christian Scherer, care detine nationalitatile franceza si germana.

"Ceea ce este sigur este ca aceasta entitate nu poate fi incredintata unui francez", a subliniat una dintre sursele apropiate dosarului, in conditiile in care Fabrice Brégier si Guillaume Faury conduc deja alte doua divizii.

Un purtator de cuvant al grupului european a refuzat sa faca vreun comentariu legate de deciziile pe care le va lua consiliul de administratie. Acesta ar urma sa aprobe si rezultatele semestriale inainte de publicarea lor, miercuri.

EADS s-a nascut in 2000 din fuziunea unor active franceze, germane si spaniole. Cifra sa de afaceri este dominata de rezultatele constructorului de avioane.

Grupul a incercat anul trecut sa fuzioneze cu producatorul britanic de armament BAE Systems pentru a reechilibra activitatile civile si militare dar proiectul a esuat in octombrie, in fata opozitiei Germaniei.

De atunci, directorul executiv Tom Enders a lansat o revizuire a strategiei grupului, care va fi discutata cu noul consiliul de administratie care a intrat in atributii in 2 aprilie.

Grupul realizeaza peste un sfert din cifra sa de afaceri in domeniul apararii (12 miliarde de euro din 56,5 miliarde in 2012), cu satelitii si rachetele Astrium, elicopterele militare, avioanele militare de transport, radarele Cassidian si avionul de vanatoare Eurofighter, pe care il co-produce cu BAE si italienii Finmeccanica.

Financial Times scrie ca aceasta restructurare presupune disponibilizari iar sindicatele vor trebui consultate in toamna acestui an.