Dupa ce profiturile Apple s-au erodat, in ciuda revenirii vanzarilor iPhone 5, Samsung a anuntat vineri noi profituri record in perioada aprilie-iunie, dar marjele starnesc ingrijorare, scrie AFP.

Samsung a realizat un profit net trimestrial in crestere cu aproape 50% in cifre anualizate, la 7.770 miliarde woni (5,26 miliarde euro), doborand recordul stabilit in trimestrul precedent.

Cifra de afaceri a crescut cu 20,7%, la 57.460 miliarde woni, gratie succesului smartphone-ului vedeta, Galaxy S4, dar, inainte de toate, gratie cresterii preturilor la microprocesoare.

Liderul mondial al telefoanelor mobile, microprocesoarelor si al televizoarelor cu ecran plat nu publica vanzarile detaliate dar, potrivit analistilor, a vandut 75 de milioane de smartphones in acest interval, dintre care 20 de milioane Galaxy S4, concurentul direct al iPhone.

In termeni de popularitate, Samsung ramane arhi-dominant.

Dar piata este ingrijorata de scaderea rentabilitatii si de problemele legate de cererea pentru telefoanele varf de gama, in conditiile in care gigantul sud-coreean a cheltuit o avere pentru promovarea S4.

Pentru Oh Young-Bo, analist la Hanmag Securities, "sperantele au fost prea mari in ceea ce priveste vanzarile smartphones varf de gama. Numerosi investitori cred ca Galaxy S4 s-ar putea sa nu se vanda atat de bine" pe cat se astepta.

Global, rezultatele sunt conforme cu previziunile Samsung si contrasteaza puternic cu performantele operationale ale Apple.

Grupul american a anuntat marti o scadere cu 22% a profitului net pentru al treilea trimestru al exercitiului financiar 2012/13, a doua reducere trimestriala consecutiva.

iPhone s-a vandut in 31,2 milioane de exemplare.