Consiliul Concurentei a aprobat preluarea hipermarketurilor Real de catre Auchan, care ajunge astfel la o retea de 31 de magazine in Romania, informeaza Mediafax.

In noiembrie anul trecut, grupul Auchan, controlat de familia Mulliez, anunta achizitia a 20 din cele 24 de hipermarketuri Real din Romania de la grupul german Metro, intr-o tranzactie de 1,1 miliarde euro care a vizat si unitatile din Polonia, Ucraina si Rusia.

Consiliul Concurentei a autorizat operatiunea de concentrare economica prin care Auchan Romania achizitioneaza 20 de magazine Real in Romania, se arata intr-un comunicat transmis de institutie.

Operatiunea analizata conduce la suprapuneri pe orizontala in ceea ce priveste activitatile de comert cu amanuntul de produse de consum curent ale celor doi operatori pe mai multe piete relevante.

In primul rand, tranzactia a fost autorizata cu conditia respectarii unor angajamente asumate voluntar de partile implicate pe doua piete relevante, respectiv Craiova si Targu-Mures.

Astfel, Auchan si-a luat angajamentul de a nu creste preturile de vanzare cu mai mult de 5% fata de media preturilor altor magazine din retea, pentru o perioada de trei ani.

De asemenea, acesta si-a asumat obligatia de a nu deschide noi magazine pe cele doua piete relevante, pentru o perioada de cinci ani. In aceste conditii, analiza Consiliului Concurentei a determinat faptul ca operatiunea de concentrare economica nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective, in special ca urmare a crearii sau consolidarii unei pozitii dominante pe pietele relevante identificate.

"Consumatorii au posibilitati reale de alegere in majoritatea zonelor geografice analizate. In plus, angajamentele asumate de parti asigura o functionare corecta a acestor piete si pe viitor. Pe majoritatea pietelor analizate au avut loc deschideri de noi magazine si nu exista bariere semnificative care sa influenteze intrarea pe piata de retail din Romania", a declarat in comunicat, presedintele Consiliului Convurentei, Bogdan Chiritoiu.

Tranzactia a fost initial notificata Comisiei Europene, dar autoritatea de concurenta din Romania a fost considerata mai bine plasata pentru o analiza mai detaliata asupra posibilitatii de restrangere a concurentei pe piata romaneasca.

Magazinele Real si-au redus pierderile anul trecut cu 39% fata de 2011, la 73,5 milioane lei (16,5 milioane euro), in timp ce cumparatorul acestora, Auchan, a trecut pe profit, de 3,3 milioane lei (740.000 euro).

real,- Hypermarket a intrat pe piata de retail din Romania in martie 2006, cand a deschis primul magazin in Timisoara. Din 2007, primul an complet de activitate pe piata locala, compania a inregistrat pierderi, de 158 milioane lei in anul mentionat, acestea crescand cu 28,8% in 2008 si cu 20% in 2009, dupa care s-au redus cu 63% in 2010, dar au urcat din nou in 2011, cu 33%.

In ceea ce priveste cifra de afaceri, aceasta a avut un trend crescator pana in 2011, cand s-a redus cu 8,2% comparativ cu 2010, la 3 miliarde lei. Anul trecut, cifra de afaceri neta a Real a scazut cu 3,7%, la 2,89 miliarde lei (650,5 milioane euro).

Si Auchan, care a deschis primul hipermarket din Romania in noiembrie 2006 si detine in prezent 11 unitati, a inregistrat pierderi in perioada 2007-2011, anul 2012 fiind primul cu profit net pentru companie. Cifra de afaceri si-a mentinut insa trendul crescator de la an la an, in 2012 retailerul inregistrand un avans de 25% fata de anul anterior, la 1,97 miliarde lei (442,9 milioane euro).

In urma preluarii Real, Auchan urca de pe locul patru pe doi in topul lanturilor de hipermarketuri din Romania, cu afaceri cumulate de peste 1 miliard de euro, fiind devansat doar de Kaufland.