Actiunile grupului informatic american Apple cresteau luni dimineata, pe fondul reaparitiei zvonurilor privind lansarea unui nou iPhone si o posibila versiune mai ieftina a aparatului, mai adaptat pietelor emergente, scrie AFP.

Actiunile cresteau cu 2,07%, la 463,85 dolari, in jurul orei 14,30 GMT pe Bursa din New York.

Potrivit site-ului specializat in sectorul tehnologic AllThingsD.com, care nu isi precizeaza sursele, Apple va organiza un eveniment in 10 septembrie pentru a-si prezenta noul iPhone.

Acest eveniment ar putea oferi ocazia de a anunta lansarea unui model "low-cost" al popularului telefon, despre care piata speculeaza de mai multe luni.

Daca iPhone ramane unul dintre principalele atuuri ale Apple, cota sa pe piata mondiala a smartphone-urilor se erodeaza in fata concurentei mai ieftine a telefoanelor care opereaza cu Android, softul Google.

Pretul risca sa devina o variabila din ce in ce mai importanta in anii viitori, deoarece pietele dezvoltate incep sa fie saturate si cresterea va fi sustinuta in principal de tarile emergente.

"Daca Apple lanseaza un iPhone mai putin scump, va castiga imediat cote de piata in fata Android", apreciaza Trip Chowdhry, de la Global Equity Research, care noteaza ca "in multe parti ale lunii consumatorii nu sunt bine informati si cumpara telefoane Android crezat ca achizitioneaza un iPhone mai putin scump".

Apple a refuzat pana in prezent sa lanseze un iPhone cu pret redus. Grupul nu ofera detalii legate de vanzarile diferitelor sale modele, dar analistii afirma ca acestea raman solide pentru modele mai vechi precum iPhone 4 sau 4S, vazand in acest lucru un semn al unei cereri pentru produse mai putin costisitoare.