Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la 12 sedii si puncte de lucru ale principalelor companii active pe piata comercializarii cerealelor din Bucuresti si din tara, a anuntat joi autoritatea. Inspectiile s-au desfasurat in cadrul investigatiei declansate de Consiliul Concurentei privind o posibila intelegere anticoncurentiala pentru fixarea preturilor la achizitia cerealelor. Companiile inspectate sunt: Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera, United Grain.

  • "La declansarea acestei investigatii am tinut cont de specificul si sezonalitatea sectorului: avand in vedere perisabilitatea produselor si lipsa posibilitatilor de depozitare la dispozitia producatorilor mici si mijlocii, este mult mai probabil ca o intelegere anticoncurentiala intre comercianti sa fie pusa in practica in aceasta perioada, cand oferta de cereale este mare. In pregatireainvestigatiei am colaborat cu mai multe institutii ale statului si am organizat cu minutiozitate inspectiile desfasurate la nivel national" a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta, in cadrul programului de clementa, pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

Actiunea autoritatii vine dupa ce premierul Victor Ponta a cerut in sedinta de Guvern de miercuri sa fie sesizat Consiliul Concurentei privind preturile de achizitie la cereale si a declarat ca "presedintele tot timpul pune pile pentru sponsorii lui din agricultura".